Meer+vraag+naar+voeronderzoek+pluimvee
Achtergrond
© spelderholt

Meer vraag naar voeronderzoek pluimvee

Door de wereldwijde toename van de consumptie van pluimveevlees zal de vraag naar voedingsonderzoek voor pluimvee de komende jaren toenemen. Schothorst Feed Research is er klaar voor. Het onderzoeksinstituut nam in december een vernieuwde proeffaciliteit voor vleeskuikens, eenden en kalkoenen in gebruik.

Ze zijn erg blij met de vernieuwde proeflocatie, bedrijfsleider pluimvee Jack Morren en senior pluimveeonderzoeker Ellen van Eerden van Schothorst Feed Research in Lelystad. 'De stal was veertig jaar oud en er zat nog een asbestdak op', zegt Morren. 'Er moest dus gewoon snel wat gebeuren.'

Ook van binnen was de stal gedateerd. In de vloeren zaten scheuren en de hokken voldeden niet meer aan de huidige eisen die aan proefdieren worden gesteld.

Maar andere zaken voldoen nog wel, ook al zijn ze 40 jaar oud. Zoals het systeem met luchtinlaat via plafondventielen. 'Dat hebben we dus gewoon zo gelaten', aldus Morren. De stal heeft nu een capaciteit van 192 hokken verdeeld over twee afdelingen. In elk hok kunnen 20 kuikens worden gehuisvest.

We kunnen effecten op wateropname bestuderen

Ellen van Eerden, senior pluimveeonderzoeker van Schothorst Feed Research

Wateropname op hokniveau registreren

De vleeskuikenstal is ingericht met een nieuw verlichtingssysteem, waarbij de natuurlijke overgang van nacht naar daglicht is nagebootst. Daarnaast is het mogelijk om de wateropname op hokniveau te registreren.

Ook is er een aparte sectieruimte gerealiseerd, die vanaf twee afdelingen bereikbaar is. En er is meer ruimte voor voeropslag, waardoor er meer soorten voer kunnen worden getest. Er is nu ruimte voor het testen van 24 voervarianten per voerfase.

Meer mogelijkheden

Door alle aanpassingen zijn de mogelijkheden voor onderzoek een stuk groter geworden. 'Door deze vernieuwde faciliteit kunnen we complexe interacties tussen voeringrediënten bestuderen en de effecten daarvan op de wateropname bepalen.
'Dit is een grote wens van veel van onze klanten', zegt onderzoeker Van Eerden.

Ook de effecten van additieven zoals probiotica, etherische oliën, gisten en enzymen kunnen worden getest, evenals de toepassing van wateroplosbare additieven zoals zuren die aan het drinkwater kunnen worden toegevoegd. Andere vragen die Schothorst op haar bord krijgt gaan over de toepassing van insecteneiwit aan voer, of over het juiste voer voor langzaamgroeiende kippen.

Onbehandelde snavels

Schothorst onderzoekt ook welk voer het meest geschikt is voor kippen zonder snavelbehandeling. 'We kijken naar de structuur van het voer, onderzoeken welk voer voor het meeste vertier bij de kippen zorgt en testen welk soort drinknippel het beste past. 'Kippen met onbehandelde snavels morsen meer en dat zorgt weer voor natter strooisel, met alle gevolgen van dien', zegt Van Eerden.

Door de wereldwijde toename van de consumptie van pluimveevlees is de verwachting dat de vraag naar voedingsonderzoek voor pluimvee de komende jaren alleen maar zal toenemen.

De thema's die Schothorst Feed Research behandelt, zijn dan ook wereldwijd relevant. Het gebruik van alternatieve eiwitbronnen, bijproducten en additieven spelen ook in landen als China en Korea.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer