'Chinese trek in melk heeft grote gevolgen'

De voorspelde toename in de melkbehoefte in China zal hoe dan ook wereldwijd grote gevolgen hebben voor de internationale handel in melk en veevoer, het landgebruik en de emissies van broeikasgassen en stikstof.

%27Chinese+trek+in+melk+heeft+grote+gevolgen%27
© Davey van Aken

Dat voorspelt Gerard Velthof van Wageningen Environmental Research. Hij deed samen met team van onderzoekers uit China, Wageningen, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk onderzoek naar de gevolgen van de groeiende vraag naar zuivel in China.

China heeft een steeds toenemende honger naar melk. De melkconsumptie in China is in 2050 naar verwachting zo'n drie keer hoger dan nu. Als alle extra benodigde melk bijvoorbeeld in China zelf wordt geproduceerd, zal de invoer van veevoer zo ongeveer verviervoudigen, en de uitstoot van broeikasgassen verdubbelen.

Mondiale uitstoot

Een van de scenario's die de onderzoekers doorrekenden was een scenario waarbij 75 procent van de benodigde melk straks in China wordt geproduceerd en 25 procent uit Europa, Nieuw-Zeeland en Verenigde Staten komt. Dat betekent dat er in 2050 wereldwijd zo'n 30 procent meer grond nodig is om veevoer voor de melkveehouderij te verbouwen. Dat heeft weer tot gevolg dat de mondiale uitstoot van broeikasgassen uit de melkveehouderij met zo'n 35 procent toeneemt en die van stikstof uit de melkveesector met bijna 50 procent.

Ook de extra productie van melk in andere delen van het wereld, leidt tot een gigantische toename van het benodigde areaal voor veevoer. Alleen al in Europa moet daarvoor bijna 40 procent extra land in gebruik worden genomen. Maar zo veel ruimte is niet beschikbaar zonder grote wijzigingen in het totale landgebruik. Bovendien zouden de emissies van broeikasgassen en stikstof met enkele tientallen procenten toenemen, waardoor niet voldaan kan worden aan internationale milieurichtlijnen.

Onrealistisch

'Dat zijn dus geen realistische scenario's,' zegt Velthof. 'Als je de effecten op het milieu en het landgebruik zoveel mogelijk wil beperken, moet de efficiëntie van de melkproductie in China toenemen tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat van toonaangevende landen op het gebied van de melkproductie, zoals Nederland.'

'In vergelijking met de huidige werkwijze leidt dat tot een reductie van de uitstoot van broeikasgassen met zo'n 10 procent, en van het landgebruik met 30 procent.'

Mest

Hoewel dat grote uitdagingen met zich meebrengt, is het wel degelijk mogelijk, stelt Velthof. 'Er zijn bijvoorbeeld concrete verbeteringen mogelijk in het graslandbeheer en het omgaan met de mestproblematiek in China.'

'Maar zelfs bij een sterk verbeterde efficiëntie van de melkveehouderij in China, nemen de mondiale emissies van broeikasgassen en stikstof uit de melkveesector toe met z'n 20 tot 25 procent. De voorspelde toename in de melkbehoefte in China zal hoe dan ook wereldwijd grote gevolgen hebben.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer