Nog+veel+aardappelen+in+Belgische+bewaarloodsen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nog veel aardappelen in Belgische bewaarloodsen

De totale Belgische aardappelvoorraad wordt geraamd op 2,83 miljoen ton, dit betekent dat van oogst 2017 nog 60 procent van de bewaaraardappelen niet zijn afgeleverd.

Op peildatum 1 februari heeft het Vlaamse aardappelcentrum PCA de aardappelvoorraden in België geïnventariseerd. De gemeten totale voorraad ligt gemiddeld zo'n 700.000 ton hoger dan de voorbije drie seizoenen. Eerdere jaren was begin februari vaak al bijna de helft van de aardappelen afgeleverd.

PCA stelt dat de grote aardappelvoorraden een logisch gevolg zijn van het stijgende areaal en de grote productie van 2017. Vooral het grote aandeel vrije aardappelen in de bewaring noemt het aardappelcentrum opvallend. In Vlaanderen is van de voorraad nog 50 procent vrij leverbaar en in Wallonië is dat 39 procent. Wel blijft volgens PCA ook in België het aandeel contractteelt groeien.

Vooral Fontane

Van de huidige voorraad in België neemt Fontane met 1,12 miljoen ton (40 procent) het grootste deel in. Het aandeel Bintje in de bewaring per 1 februari is slechts 25 procent. Vier jaar geleden was dit nog de helft. Van de 740.000 ton Bintje heeft bijna 60 procent nog geen afnemer.

Van de overige bewaarrassen zoals Markies, Challenger, Innovator en Royal is het volume in de Belgische bewaarloodsen iets minder dan 1 miljoen ton. Van dit volume is bijna 70 procent al gecontracteerd.

2,32 miljoen ton afgeleverd

In de periode tussen de oogst en 1 februari werden in België 2,32 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Absoluut is dat iets meer dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren. Tussen 1 november en 1 februari is ruim 1 miljoen ton afgeleverd ofwel 21 procent van de totale oogst. Dat aandeel is lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer