Belgen oogsten meer dan 5 miljoen ton aardappelen

De totale Belgische productie van consumptieaardappelen wordt geraamd op 5,11 miljoen ton. Dat is 27 procent meer dan vorig jaar en 33 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Belgen+oogsten+meer+dan+5+miljoen+ton+aardappelen
© ZLTO, Monique Jansen

Een productie van meer dan 5 miljoen ton aardappelen betekent een record voor België. De grote oogst is toe te schrijven aan de areaaluitbreiding met 4 procent tot 95.228 hectare en de hoge gemiddelde hectareopbrengsten van 53,7 ton.

Dit blijkt uit de gegevens die het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) deze week heeft gepubliceerd. PCA meldt onder meer dat de uitbreiding van het areaal vrijwel volledig is toe te schrijven aan Wallonië. Daar steeg het areaal in 2017 van 37.890 hectare naar 41.363 hectare.

Hoogproductieve rassen

De hoge opbrengsten zijn volgens PCA een aanwijzing dat steeds meer Belgische aardappeltelers kiezen voor hoogproductieve rassen als Fontane, Innovator en Challenger. Het aandeel Bintje is in Vlaanderen inmiddels gedaald tot 21 procent. Fontane is daar het grootste ras met 41 procent.

In Wallonië is Bintje nog wel het meest geteeld met een aandeel van 35 procent. Voor zowel Bintje als Fontane geldt dat meer dan helft van het areaal van deze rassen het afgelopen jaar vrij geteeld is. Andere bewaarrassen worden vaker op contract geteeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer