Datacheck legt omvang kalverfraude bloot

Frauderende melkveehouders liepen tegen de lamp omdat de NVWA en RVO.nl met cross-checks van I&R-gegevens deze veehouders konden matchen met data uit gevorderde bestanden van derden.

Landbouwminister Carola Schouten greep donderdag het algemeen overleg over de voortgang van de reorganisatie bij de NVWA aan om de landbouwcommissie in de Tweede Kamer bij te praten over de I&R-fraude.

De commissieleden toonde zich opnieuw geschokt over de omvang van de fraude. 'Het is onacceptabel. Fraudeurs spelen met vuur, bij een ziekte-uitbraak brengen ze zichzelf en de voedselveiligheid in gevaar. Ze brengen de eigen sector in diskrediet', aldus Helma Lodders (VVD).

Volgens de minister is de wijze waarop de NVWA samen met RVO de fraude aan het licht brengt een voorbeeld van de nieuwe wijze waarop de inspectiedienst met behulp van data en administratieve analyses risicogericht controles uitvoert. 'Bij het matchen van die data komt dan iets naar boven dat we daarvoor niet konden ontdekken.'

Het is onacceptabel. Fraudeurs spelen met vuur

VVD-Kamerlid Helma Lodders

Onmogelijk

In totaal zijn nu 150 veehouders daadwerkelijk door controleurs bezocht. Dit is inclusief het aantal dat al in januari werd genoemd. Daarvan hebben een aantal – Schouten kon nog niet zeggen hoeveel - de geconstateerde overtreding hersteld, waarna ze weer zijn vrijgegeven. Die fysieke controles nemen een dag per bedrijf in beslag. Onmogelijk om dit bij alle nu 2100 geblokkeerde bedrijven te doen, geeft Schouten toe.

Naast de melkgevende vaarzen vielen bedrijven ook door de mand door het significant hoge aantal meerlingen. 'Boeren kunnen aangeven als ze vinden dat wij het mis hebben, dan corrigeren we dat', aldus de minister die benadrukte dat boeren daarvoor vooral hun e-box in hun portal bij RVO.nl moeten gebruiken. Daarin staan digitaal de brieven die de RVO uitstuurt.

Onverbiddelijk

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vroeg om coulance voor boeren die nog niet digitaal werken. Schouten is hierin echter onverbiddelijk. 'Voor de snelheid van de afhandeling is het wel van belang dat boeren hun e-box activeren. De RVO heeft hierover uitvoerig gecommuniceerd. Het is niet zo dat als boeren dat niet doen ze gevrijwaard zijn van sancties.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer