Al vijfhonderd keer bezem door Limburgse middelenkast

Al meer dan vijfhonderd (oud-)agrariërs hebben zich aangemeld voor de actie 'Bezem door de middelenkast' waarmee Provincie Limburg en Waterschap Limburg willen voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen.

Al+vijfhonderd+keer+bezem+door+Limburgse+middelenkast
© Laurens eggen

Onderzoeksbureau CLM coördineert de actie en spreekt van een succes. 'We zitten nu op een deelnemerspercentage van circa 20 procent', vertelt Joost Lommen, adviseur bij CLM. 'Er hebben 200 bedrijfsbezoeken plaatsgevonden, de rest vindt de komende maanden plaats.

Een van de deelnemers aan de bezemactie is Edwin Michiels uit Melderslo, bestuurslid LTO Akkerbouw. Afgelopen donderdag werd zijn middelenkast gecontroleerd. 'Ik had een paar middelen die over datum waren', vertelt Michiels. 'Die worden binnenkort veilig afgevoerd. Nu heb ik de kast weer helemaal in orde.'

Screening

Alle agrariërs, evenals oud-agrariërs die nog oude bestrijdingsmiddelen in de kast hebben staan, mogen zich opgeven voor de actie. Wanneer een agrariër zich aanmeldt, neemt een gewasadviseur van een lokale handelspartij naar keuze contact op voor een afspraak. Tijdens die afspraak screent de adviseur samen met de boer alle middelen in de kast. Daar komt vervolgens een lijst uit van middelen die niet meer mogen worden gebruikt.
Deze lijst is gebaseerd op informatie van het Ctgb. De boer ontvangt vervolgens een zogenaamde 'bezembon', met de hoeveelheid middelen die de afvalverwerker vervolgens komt ophalen op een afgesproken moment. Lommen: 'Tot nu toe gaat het om enkele duizenden kilogrammen aan middelen die in Limburg worden afgevoerd, maar ik verwacht dat dit nog zal stijgen, aangezien we nog een flink aantal agrariërs gaan bezoeken.'

Dit is het uitgelezen moment om op een veilige en verantwoorde manier van oude restanten af te komen

Edwin Michiels, bestuurslid LTO Akkerbouw en deelnemer aan de bezemactie

Volgens Lommen zijn er tijdens de actie in Limburg zowel restanten van middelen gevonden waarvan de toelating recent is vervallen, als middelen die al langer niet meer zijn toegestaan, zoals middelen met de werkzame stof simazin en diuron.

Uitgelezen moment

Michiels raadt agrariërs zeker aan mee te doen aan de actie. 'Het is het uitgelezen moment om op een veilige en verantwoorde manier van oude restanten af te komen. Wanneer je middelen hebt die over datum of verboden zijn, kun je een fikse boete krijgen van de NVWA en word je gekort op je toeslagrechten. Dat wil je natuurlijk niet.' De bezemactie is afgestemd met zowel de NVWA als RUD. Deze instanties controleren en handhaven niet actief in de periode dat de actie loopt.

Volgens Michiels kan Nederland een voorbeeld nemen aan België wat betreft het inzamelen van gewasbeschermingsmiddelen. 'Daar kun je de laatste twee maanden van het jaar al je restanten, maar ook nog dichte verpakkingen, inleveren bij je leverancier. Want het huidige STORL-systeem in Nederland werkt niet goed; er zijn veel agrariërs bij wie de middelen maar in de kast blijven staan.'

Agrariërs die ook de bezem door de middelenkast willen halen, kunnen zich tot 23 februari aanmelden via bezemdoordemiddelenkast.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer