Brabantse webshop brengt boerenproduct aan de man

Acht Brabantse ondernemers starten binnenkort een proef om verse producten via een webshop van de boer naar de consument te brengen. Een uitdaging daarbij vormt de logistiek.

Brabantse+webshop+brengt+boerenproduct+aan+de+man
© Foto van den Oetelaar

Wie wil er nu geen verse producten rechtstreeks bij de boer bestellen? Om dat mogelijk te maken, krijgen de acht ondernemers steun van de ZLTO, provincie Noord-Brabant en HAS Hogeschool. Volgens ZLTO-projectleider Bart Kraaijvanger staan steeds meer consumenten open om hun voedsel direct bij de boer te kopen. Vers is gezond. Bovendien zit ook het online winkelen in de lift.

ZLTO wil dat ondernemers de vruchten plukken van deze ontwikkeling. 'Boeren willen niets liever dan hun producten rechtstreeks afzetten bij de consument of het bedrijfsleven. Zij worden daardoor minder afhankelijk van de huidige afzetkanalen zoals supermarkten, en kunnen een eerlijke prijs vragen voor hun producten.'

Goederenstroom

Volgens Kraaijvanger bleek bij een aantal eerdere initiatieven de goederenstroom vaak een complexe uitdaging. 'Met deze proef, die een maand gaat duren, hopen we deze obstakels in de toekomst te tackelen.'

'Voor een succesvolle afzet heb je volume nodig,'

aldus Bart Kraaijvanger van ZLTO

Een consument gaat geen boodschappen doen bij verschillende boerenbedrijven, dus moeten de producten naar de consument worden gebracht. 'Voor een succesvolle afzet heb je volume nodig,' legt Kraaijvanger uit, 'want logistiek is duur. Individuele ondernemers hebben vaak niet het volume om rendabel te zijn.'

Zelf kiezen

In de proef bundelen acht ondernemers hun krachten in een webshop. 'Een webwinkel waarbij de consument zelf kan kiezen bij welke boer hij zijn groenten, fruit, zuivel en vlees bestelt, is er nog niet,' aldus Kraaijvanger.

De consument doet haar bestelling online en Boerschappen levert deze af. Dit Bredase bedrijf bezorgt al bij honderden adressen kant-en-klare boodschappenpakketten, rechtstreeks van het platteland. Kraaijvanger: 'Boerschappen helpt bij de proef, de bussen rijden toch al rond.'

Antwoorden

Na afloop van het experiment moet blijken hoe de ondernemers de logistiek het beste kunnen regelen. Daarnaast hopen ZLTO, HAS en de provincie antwoord te krijgen op andere prangende vragen, zoals rond de bezorgkosten, afhalen of thuisbezorgen en het productenaanbod. De proef start op 19 februari in en om Eindhoven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer