Eigen mix gecoate meststoffen van Agrifirm

Coöperatie Agrifirm gebruikt de deelname aan de proefvelden tijdens PotatoEurope 2017 in Emmeloord voor de introductie van een bemestingsconcept met gecoate meststoffen.

Eigen+mix+gecoate+meststoffen+van+Agrifirm
© LTO

Onderzoekers van Agrifirm zijn de afgelopen drie jaar bezig geweest met het samenstellen van mixen met gecoate meststoffen voor zowel pootgoed als consumptieaardappelen. Het primaire doel van het gebruik van deze meststoffen in de aardappelteelt is gebruiksgemak en de betere stikstofefficiëntie, legt kenniscoördinator Karin Oonk van Agrifirm uit.

'Door het geleidelijk vrijkomen van de mineralen kunnen we de afgifte beter afstemmen op de behoefte van het gewas in het groeiseizoen. Daardoor is het aantal strooibeurten te beperken tot één of twee keer. Verder lukt het om op de stikstofgift zeker 20 procent te besparen.'

Twee lijnen

Agrifirm brengt twee lijnen met mixen van gecoate meststoffen op de markt. Bij pootgoed bestaat de mix uit meerdere elementen. Het is daarbij de bedoeling om tussen het poten en het frezen één basisgift mee te geven. Die gift moet voldoende zijn voor het hele groeiseizoen.

Door het geleidelijk vrijkomen van de mineralen kunnen we de afgifte beter afstemmen op de behoefte van het gewas in het groeiseizoen

Karin Oonk, kenniscoördinator Agrifirm

'In consumptie ligt onze focus op de aardappelteelt op de lichtere gronden in onder meer Zuidoost-Nederland. Wij adviseren daarbij aan de basis een grotere gift die vooral gericht is op de stikstofbehoefte. Tijdens het groeiseizoen kunnen aardappeltelers eventueel één keer bijmesten met kali en als dat nodig is met aanvullend stikstof.'

Praktijkbedrijven

Afgelopen jaar zijn de mixen met de gecoate meststoffen behalve op proefvelden ook getest op een stuk of tien praktijkbedrijven. Oonk stelt dat de resultaten hoopgevend zijn. Als praktische aandachtspunten noemt zij de verstrooibaarheid van de meststoffen.

'Een goede verspreiding is extra belangrijk. Wij adviseren daarom een maximale strooibreedte van 27 meter. Verder is het voor een optimale werking van de korrels noodzakelijk dat de korrels ondergewerkt worden. Toedienen na het poten en voor het frezen of aanaarden geeft daarom het beste resultaat.'

Proefboerderij Vredepeel

In een proefopstelling op proefboerderij Vredepeel is vorig jaar in consumptieaardappelen een gecoate meststofmix vergeleken met een standaard kalkammonsalpetergift. In beide objecten is naast de kunstmest gebruikgemaakt van varkensdrijfmest.

'Het object met de gecoate meststof gaf hier het beste teeltresultaat, terwijl er 20 procent minder stikstof is gebruikt', vertelt Oonk. 'Het betekent dat we ook op zandgronden met deze meststoffen binnen de geldende stikstofnormen goede opbrengsten kunnen realiseren.'

Volgend seizoen

Tijdens PotatoEurope 2017 in Emmeloord wil Agrifirm het nieuwe concept met gecoate meststoffen toelichten aan geïnteresseerde aardappeltelers. Volgens Oonk is het de bedoeling om de nieuwe lijnen met deze meststoffen voor de aardappelen volgend teeltseizoen te kunnen aanbieden in de praktijk.

'Hier en daar moeten we op basis van de laatste onderzoeksresultaten de mixen nog finetunen. Onder meer voor pootgoed streven we ernaar om de mixen met de verschillende elementen ook zoveel mogelijk rasspecifiek te maken.'

Meerkosten

Over de meerkosten van de gecoate meststoffen zegt Oonk dat ze ervan uitgaat dat die gecompenseerd worden door de hogere opbrengsten, de lagere giften en de beperking van het aantal strooibeurten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer