Code oranje voor veldmuizen in Friesland

In enkele gebieden in Fryslân is het code oranje wat betreft de veldmuizenpopulaties. Met name tussen Heerenveen, Lemmer en Sneek worden deze winter verhoogde populaties veldmuizen aangetroffen.

Code+oranje+voor+veldmuizen+in+Friesland
© Persbureau Noordoost

'Het stoplicht, als onderdeel van het 'early warning' systeem (EWS) dat ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga (A&W) in opdracht van LTO Noord ontwikkelt, staat op oranje', waarschuwt LTO Noord-regiobestuurder Peet Sterkenburgh. Indicatoren als veel zilverreigers op een perceel en ook een vroeg broedseizoen van kerkuilen kunnen duiden op verhoogde aantallen veldmuizen. Ook de inspecteurs van Wetterskip Fryslân treffen in de genoemde gebieden hier en daar sterk hogere aantallen muizen aan.

Gras

'De hoge temperaturen in november met als gevolg dat het gras door bleef groeien, hebben gezorgd voor prima omstandigheden voor veldmuizen', stelt Eddy Wymenga van A&W. 'We zitten in een opbouwjaar'.

Volgens Wymenga. is het niet overal in Friesland even zorgwekkend. Dat hangt samen met de hoeveelheid neerslag in gebieden en hoe nat het op de percelen is. 'Muizen houden niet van nattigheid en kortgras. Daar kunnen in de winter ook ganzen aan bij dragen', aldus de ecoloog.

Meldpunt

Er is geen reden voor paniek, wel voor waakzaamheid, zo onderstrepen de betrokken partijen. Sterkenburgh roept boeren die verhoogde activiteit van veldmuizen in de percelen zien dan ook op om dit te melden bij het muizenmeldpunt dat sinds december 2016 open is:

Verwacht wordt dat het complete EWS binnen een aantal maanden is ingericht. Het moet er voor zorgen dat snel maatregelen worden genomen als een muizenplaag dreigt. Ook wordt gewerkt aan een meer structurele oplossing. Dit wordt opgezet per gebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer