NVWA treedt strenger op tegen ongekeurde veldspuiten

De NVWA gaat de keuringsplicht van professionele apparatuur voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden strenger handhaven. De aandacht gaat onder andere uit naar de uitbreiding van de keuringsplicht.

NVWA+treedt+strenger+op+tegen+ongekeurde+veldspuiten
© Nieuwe Oogst Han Reindsen

Met ingang van het komende teeltseizoen zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij overtreding van de keuringsplicht – afhankelijk van de ernst van de overtreding – een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete geven.

De keuringsplicht voor apparatuur die bestemd is voor de professionele toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en biociden is in december 2016 uitgebreid met mechanisch voortbewogen onkruidstrijkers en neerwaartse spuitapparatuur met een spuitboom kleiner dan of gelijk aan 3 meter. Ook granulaat- en poederstrooiers vallen onder de keuringsplicht.

Waarschuwen

De NVWA ziet er op toe dat bedrijven zich houden aan de keuringsplicht. Afgelopen jaar was de handhaving van apparatuur waarmee de keuringsplicht is uitgebreid vooral gericht op het informeren en mondeling waarschuwen van bedrijven.

De NVWA roept bedrijven op om, voor zover dat nog niet is gebeurd, keuringsplichtige toepassingsapparatuur zo snel mogelijk te laten keuren en in ieder geval voordat de betreffende apparatuur wordt gebruikt. De keuring moet worden uitgevoerd door een bedrijf dat erkend is door de Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek (SKL).

Drie jaar

Nieuwe apparatuur moet uiterlijk drie jaar na de aankoopdatum voor het eerst zijn gekeurd. Vervolgens moet de apparatuur waarmee de keuring is uitgebreid iedere zes jaar opnieuw worden gekeurd. De keuring was al verplicht voor veldspuiten en boomgaardspuiten, motorvatspuiten, laagvolume-ruimtebehandelingsapparatuur, grondontsmettingsapparatuur en rijen- en strokenspuiten met een werkbreedte groter dan 3 meter.

De keuringsplicht geldt niet voor handapparatuur en rugspuiten en ook niet voor apparatuur die niet specifiek bestemd is voor professionele toepassing van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer