Lopikerwaard+staat+voor+aanpassing+watersysteem
Nieuws
© Ulco Wesselink

Lopikerwaard staat voor aanpassing watersysteem

Om West-Nederland van voldoende zoetwater te voorzien tijdens droogte bereidt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de capaciteitsuitbreiding van de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) Midden Nederland voor.

Een deel van de aanvoerroute loopt door de Lopikerwaard. Daarvoor zijn vijf varianten uitgewerkt, die het mogelijk maken veel meer water door de watergangen van dit gebied richting het westen te sturen.

Het waterschap houdt donderdagavond 1 februari een informatieavond in Lopik om boeren en bewoners te informeren over de gevolgen voor de waterhuishouding. Verbreding van watergangen kost mogelijk landbouwgrond. Ook kan het natter worden in het gebied.

Verzilting

De capaciteitsuitbreiding voor het systeem KWA is nodig, doordat in tijden van ernstige droogte op sommige locaties in West-Nederland geen water uit de rivier kan worden ingelaten. Dit komt door verzilting vanuit de Noordzee.

In de toekomst zal die situatie vaker voorkomen vanwege klimaatverandering. Met name de tuinbouw in de regio Rijnland profiteert van aanpassing van de KWA.

Watergangen

De watergangen in de Lopikerwaard zijn niet overal groot genoeg om aan die extra vraag naar zoet water te kunnen voldoen. In de Lopikerwaard zijn dan ook maatregelen nodig.

In 2016 en 2017 zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om te kijken welke maatregelen in de Lopikerwaard nodig zijn. Ook is een praktijkproef uitgevoerd om te kijken waar de extra hoeveelheid water tot knelpunten leidt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 9°
  30 %
 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 9°
  20 %
Meer weer