%27Friese+veenweidevisie+heeft+te+veel+oog+voor+boer%27
Nieuws
© Tienke Wouda

'Friese veenweidevisie heeft te veel oog voor boer'

Er gaat in de Friese veenweidevisie te veel aandacht uit naar het behouden van de landbouwfunctie. En er is te weinig oog voor natuurorganisaties en 'Henk en Ingrid met een woning met verrotte palen'. Daar moet meer balans in komen, vindt een meerderheid van Provinciale Staten.

Een motie over hierover van GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA werd woensdagavond aangenomen in een pittig debat over het uitvoeringsprogramma van de Veenweidevisie 2018/2019.

'De landbouwfunctie wordt alleen beschermd, en de natuur en milieu niet. Daar moet eens wat in evenwicht inkomen. We praten er al heel lang over. Maar er gebeurt niets, niets met het grondwaterpeil. De biodiversiteit gaat achteruit, er is geen weidevogel meer te zien. Dit terwijl het veenpakket dunner wordt. We winkelen de winkel leeg', gaf Retze van der Honing van GrienLinks aan.

Volgens GrienLinks moet overgestapt worden op een andere, biologische bedrijfsvoering. 'En niet wachten tot een of andere VVD-vertegenwoordiger in het Europees Parlement het licht ook ziet.'

Verdiepen

Deze laatste woorden kwamen de GrienLinks'er op kritiek te staan van Nynke Koopmans, Statenlid van het VVD. 'Er is in Brussel juist wel iemand die van kunstmest af wil en naar beter gebruik van eigen organisch materiaal wil', doelde ze op Jan Huitema. 'Misschien moet je je daar eerst beter in verdiepen.'

'Gelijke monniken, gelijke kappen qua schade', vindt Rinie van der Zanden van de PvdD. 'Boeren kunnen uitgekocht worden. Dat moet dan ook gebeuren bij eigenaren van huizen met paalrot. Boeren hebben tientallen jaren financieel geprofiteerd van verlaging van het waterpiel. Zij de lusten, en anderen en de natuur de lasten. De belangen van burgers moeten minstens net zo serieus worden genomen. In de muizenbank zit nog wel een paar miljoen.'

Kans

Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes is de motie in de geest van de vergaderingen over het gebied. 'Partijen hebben meer oog voor elkaar. Er vallen geen harde woorden.'

PvdA'er Hetty Janssen vindt dat er nog te weinig gebeurt in de kansrijke gebieden. 'Landbouworganisaties willen eerst volledig draagvlak van de boeren. Dat heeft tot nu toe niet gewerkt. Dat is een belemmering voor boeren die wel van start willen.' Een motie om individuele boeren met goede initiatieven een kans te bieden werd aangenomen.

Draagvlak belangrijk

Het CDA gaf dat er met het uitvoeringsprogramma gedegen werk is afgeleverd. 'Draagvlak is heel belangrijk. Ruim vijftig jaar geleden is de knop omgegaan met peil verlaging. Het is niet zo dat als het slootpeil omhoog gaat, dat alle problemen ineens opgelost zijn. Anders krijg je aan de achterkant problemen, die misschien nog veel meer tijd en geld kosten', zei Maaike Prins.

PvdA, die tegen het uitvoeringsprogramma stemde, komt in maart met een initiatiefvoorstel. 'We hebben lang de hoop gehad, dat er wel een goede aanpak zou komen. Het initiatiefvoorstel wordt een gedegen voorstel. Dat kan ik u toezeggen', zei Janssen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer