Veenbodem+platteland+zakt+harder+dan+onder+stad
Nieuws
© Dirk Hol

Veenbodem platteland zakt harder dan onder stad

Veengrond onder landbouwgebieden en kleine steden zakt meer in dan onder grote steden. Die conclusie trekt Kay Koster die vrijdag promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Het verschil wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van dikke ophogingslagen in de grote steden. Die lagen hebben er voor gezorgd dat er daar al flink wat water uit het veen is geperst. Dat beschermt de resterende plantenresten tegen verrotting.

De grote steden in de veengebieden, zoals Amsterdam en Rotterdam, zijn het minst gevoelig voor bodemdaling. De landbouwgebieden en kleine steden zoals Gouda, zullen in de toekomst het hardst dalen.

Gevaarlijk

Bodemdaling is volgens Koster gevaarlijk, omdat het zorgt voor een relatieve zeespiegelstijging, een vergroting van overstromingsrisico's, en schade aan gebouwen. Vooral het veen, dat ooit in grote hoeveelheden voorkwam, is flink in dikte verminderd. Dit komt door eeuwenlange ontwateringen die nodig waren om de delta geschikt te maken voor landbouw en bewoning.

Doordat peilverlagingen momenteel door blijven gaan, blijft het land dalen. De verhouding tussen plantenresten, water, en klei in een veenlaag bepaalt de mate waarin het in dikte verminderd tijdens peilverlagingen. Deze verhoudingen verschillen per veenlaag, en zijn driedimensionaal in kaart gebracht voor de Nederlandse delta en kustvlakte.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer