Proeftuinboeren+verdunnen+drijfmest+massaal
Nieuws
© Koen van Wijk

Proeftuinboeren verdunnen drijfmest massaal

Meer dan tachtig procent van de melkveehouders heeft in 2017 de drijfmest met veel meer water verdund. Dit blijkt uit een enquête die dit najaar is gehouden onder de honderd deelnemers aan de studiegroepen van Proeftuin Veenweiden.

Uit de reacties bleek ook dat één op de drie deelnemers het eiwitgehalte in het rantsoen naar beneden heeft weten te brengen. En er is afgelopen seizoen iets meer geweid dan het jaar daarvoor.

Meer dan tachtig van de honderd melkveehouders die meedoen aan de Proeftuin Veenweiden hebben in 2017 de drijfmest met (veel) meer water verdund dan in 2016.

Redenen

Dat de loonwerker wat langer bezig is, weegt niet op tegen bovengenoemde voordelen. Als reden om te verdunnen geven de melkveehouders drie redenen. Betere opname door de plant en daarmee een betere benutting van de mineralen, minder vervluchtiging van stikstof in de vorm van ammoniak, schoner gras om na bemesting te beweiden.

De overige twintig procent van de geënquêteerden geeft aan niet (meer) te zijn gaan verdunnen, omdat: ze voorheen al voldoende verdunden; ze altijd bij regenachtig weer uitrijden; er genoeg spoelwater in de kelder loopt

Eiwitgehalte

Uit de enquête blijkt ook dat 1 op de 3 deelnemers het eiwitgehalte in het rantsoen in 2017 naar beneden heeft weten te brengen ten opzichte van 2016.

De helft van deze groep is daarbij geholpen door de voeradviseur, terwijl de andere helft het zelf heeft geregeld. Bij het merendeel van de deelnemers is het dus niet gelukt om het eiwitgehalte te laten zakken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / -1°
  30 %
 • Vrijdag
  10° / 3°
  20 %
 • Zaterdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer