D66 en PvdD zinspelen op inperking maisteelt

D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen de teelt van mais in Noord-Brabant en Limburg inperken. Dat willen ze om de uitspoeling van nutriënten in het grondwater te verminderen. Minister Carola Schouten (LNV) ziet vooralsnog niets in het voorstel.

D66+en+PvdD+zinspelen+op+inperking+maisteelt
© Nieuwe Oogst

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) stelde dinsdagavond in het debat over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn voor om de maisteelt in Nederland in begrenzen. Zijn voorstel is om de teelt van uitspoelingsgevoelige gewassen op zand en löss te beperken door het opstellen van regels daarvoor. Mais houdt meststoffen niet goed vast, waardoor ze snel uitspoelen.

'Gezegd wordt dat dat juridisch niet mogelijk zou zijn. Is de minister bereid te bekijken of het juridisch mogelijk is in te grijpen in het teeltplan? Het gaat dan om ingrijpen gericht op minder uitspoeling', aldus De Groot.

Reacties

Rick Grashoff (GroenLinks) wees er vervolgens op dat LTO de bemestingsnormen per gewas wil variëren. 'Als je dat doet, kun je indirect ook het areaal sturen'. De Groot antwoordde dat dat op zich prima is, maar elke verfijning van beleid maakt de handhaving lastiger.

Esther Ouwehand (PvdD) was het met De Groot eens. Zij wil dat de 200 miljoen euro voor stoppende varkenshouders in Noord-Brabant, ook besteden aan het beperken van de maisteelt.

Geen verbod

Minister Schouten deed het voorstel vooralsnog van de hand. Zij wil geen teelten verbieden. 'Dit is een optie voor de toekomst', zo liet Schouten de Kamer weten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer