Bijten+in+eerste+genetisch+gemodificeerde+appel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bijten in eerste genetisch gemodificeerde appel

In de Verenigde Staten kan je vanaf nu appels kopen die niet bruin worden. De appels zijn genetisch gemodificeerd, bericht EOS Wetenschap.

Deze maand zijn er voor de eerste keer voorgesneden plakjes appel verkocht in Amerikaanse supermarkten. Als je de plakjes een paar dagen laat liggen, worden ze niet bruin.

Normaal gesproken verkleuren appels omdat ze een gen hebben dat codeert voor een enzym. Het enzym zorgt ervoor dat de appel bruin wordt door blootstelling aan zuurstof. De nieuwe appel heeft het gen niet en dus ook het enzym niet.

Afgewerkt product

De genetisch gemodificeerde 'Arctic appels' horen bij een kleine groep genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) die verkocht worden als een afgewerkt product, niet als een ingrediënt.

Okanagan Specialty Fruits in Canada plantte de eerste testappels in 2003, geeft EOS Wetenschap aan. Sindsdien breidde het aanbod van genetisch gemodificeerde voedingswaren zich uit. De meeste hebben de supermarkten echter nog niet bereikt.

Volgens Mary Maxon, die de biowetenschapsprogramma's van het Lawrence Berkely National Laboratory in California leidt, is de appel niet het eerste GGO dat mensen eten, maar wel het eerste dat echt voordelig is voor de klanten.

Weg vrijmaken

Nu wachten veel kleine biotechnologiebedrijven vol spanning de reacties van de consumenten op de Arctic appel af. 'Als deze appel een succes wordt, zal hij de weg vrijmaken voor andere gemodificeerde voedingswaren', zegt Yinong Yang, plantdeskundige aan de Pennsylvania State University.

Yang produceerde met Crespr een champignon die niet bruin wordt en hoopt deze op een dag te kunnen verkopen aan commerciële kwekers.

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer