Agrarische+export+breekt+alle+records
Nieuws
© Peter Smit

Agrarische export breekt alle records

De uitvoer van agrarische producten heeft in 2017 alle records gebroken. Er ging voor 91,7 miljard euro aan landbouwgoederen de grens over. Dat is 7 procent meer dan in 2016 toen de export ook al ongekend groot was.

Het ministerie van LNV maakte dat vrijdag bekend op de Grüne Woche in Berlijn. De exportresultaten zijn uitgerekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek en en Wageningen Economic Research (LEI).

Als ook landbouwgerelateerde goederen als melkrobots of machines voor de voedingsmiddelenindustrie worden meegeteld, bedraagt de Nederlandse landbouwexport over 2017 zelfs 100,8 miljard euro. Aan de handel in landbouwgoederen en landbouwgerelateerde goederen verdiende de Nederlandse economie respectievelijk 44 miljard en 4 miljard euro.

Felicitatie waard

'Fantastisch', reageert Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. 'Dit is een felicitatie waard aan al onze boeren en tuinders. Hier mogen ze trots op zijn. Ik ben er in elk geval heel erg trots op.'

Hij wijst met name op de toegevoegde waarde van totaal 48 miljard euro die boeren, tuinders en agrobusiness wisten te realiseren. 'Dat is een topprestatie. Het bewijst nog eens het belang van onze sector voor de BV Nederland.'

Sierteelt aan kop

De in 2017 meest uitgevoerde producten zijn: sierteelt (bloemen, bollen, planten en boomkwekerijproducten) met 9,1 miljard euro, zuivel met 8,9 miljard, vlees met 8,3 miljard en groenten met 6,7 miljard.

De exportwaarde van zuivel nam in een jaar tijd met 21 procent toe. De export van vlees (6 procent), sierteelt (3 procent) en groenten (2 procent) nam minder hard toe. Daardoor is zuivel vlees gepasseerd op de rangschikking en wordt koploper sierteelt bijna geëvenaard.

Duitsland is met 23,4 miljard euro (5 procent meer), net als vorig jaar, de belangrijkste bestemming voor de Nederlandse landbouwexport. Daarna komen België (10,4 miljard euro), het Verenigd Koninkrijk (8,6 miljard euro) en Frankrijk (8,0 miljard euro).

Lastig te evenaren

LTO-voorzitter Calon stelt vast dat het moeilijk zal worden die bijzondere prestatie in 2018 te evenaren. Zeker gezien de minder rooskleurige marktontwikkelingen voor onder meer zuivel, varkensvlees en suiker. Ook doen zich in de handel met Groot-Brittannie al negatieve brexit-effecten voor.

Tegelijk constateert hij dat Nederlandse boeren en tuinders in staat zijn om de hoogste kwaliteit te leveren. 'Als we daar aan vasthouden, dan kunnen we ook in lastige markten blijven exporteren. Met goede spullen, ook op het gebied van de ecologische voetafdruk, hebben we een sterke uitgangspositie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer