Calon vindt kennisexport geen bedreiging

Boeren moeten volgens Marc Calon niet huiverig zijn voor de export van Nederlandse landbouwkennis en innovatie naar het buitenland. 'Het heeft geen zin om hoge dijken op te trekken. Alle informatie wordt tegenwoordig toch openbaar.'

Calon+vindt+kennisexport+geen+bedreiging
© Dirk Hol

Dat zegt de LTO Nederland-voorzitter in een reactie op de groei van de agrarische export. De verkoop van kennis en innovatie heeft daarin een steeds groter belang. 'Het gebeurt toch, want er zijn ook Nederlandse boeren die met hun kennis naar Rusland en China vertrekken om daar bedrijven te beginnen. Wij moeten als sector open zijn en onze kennis delen.'

Volgens Calon is het wel belangrijk dat Nederland voorop blijft lopen. 'Maar kennis ontwikkel je alleen als je zelf een grote thuismarkt hebt. Als Duitsland niet van die mooie snelwegen had waar je zo hard mag rijden, waren Volkswagen en Audi nooit van die grote automerken geworden. Hetzelfde geldt voor onze boeren. Die maken van die goede, gezonde en veilige producten omdat ze een sterke thuispositie hebben.'

Made in Holland

Waar 'made in Germany' staat voor goede auto's moet 'made in Holland' de afzender worden voor topkwaliteit voedsel, zegt Calon. 'Goed, veilig en duurzaam voedsel, waar niks aan mag mankeren, dat is wat de markt wil. En dat bewustzijn is bij heel veel boeren sterk ontwikkeld.'

Goed, veilig en duurzaam voedsel dat is wat de markt wil.

De LTO-voorzitter ziet in eigen land een verbetering van de beeldvorming over de land- en tuinbouw. 'Bij de politiek zie ik meer trots en een groter bewustzijn over de prestaties van de sector. Voor de crisis leefde de gedachte dat je alleen met dienstverlening geld kon verdienen. De maakindustrie is door de crisis weer belangrijk geworden. En daardoor zie ook een revival van de aandacht voor de landbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer