Ghana+mag+weer+groenten+naar+Europa+exporteren
Nieuws
© Haijo Dodde

Ghana mag weer groenten naar Europa exporteren

De Europese grenzen voor de import van onder meer pepers, pompoenen en aubergine uit Ghana zijn sinds kort weer open.

Vanaf 2015 mocht Ghana geen groenten meer leveren op de Europese markt vanwege zorgen van de Europese Commissie over besmettingen met fruitmot, fruitvliegen, witte vlieg en trips. Na het sluiten van de grenzen is met financiële hulp van onder meer de Nederlandse overheid en non-profit organisatie CABI een project opgestart om de export weer mogelijk te maken.

Doel van het project in samenwerking met het landbouwministerie in Ghana en de organisatie voor groentenexporteurs was het opzetten van een goed certificeringssysteem voor groenten en een betere exportinspectie in Ghana zelf. Verder is aandacht besteed aan de promotie van het hanteren van een goede landbouwpraktijk in de groenteketen en het opwaarderen van de sorteerinstallaties.

15 miljoen dollar per jaar

Inmiddels zijn de fytosanitaire systemen in het Afrikaanse land voldoende verbeterd voor de Europese Commissie om de EU-grenzen weer open te stellen voor groenten uit Ghana. De jaarlijkse exportwaarde van de Ghanese groentesector wordt geschat op ongeveer 15 miljoen dollar, ruim 12 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  80 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer