Europese graanexport op achterstand

De Europese Unie exporteerde minder en importeerde meer graan tot dusver in het seizoen 2017-2018.

Europese+graanexport+op+achterstand
© Fotografie Twan Wiermans

Uit de douanegegevens van de Europese Commissie blijkt dat de EU over de periode van 1 juli 2017 tot en met 9 januari 2018 netto-exporteur is van 5,7 miljoen ton graan. Vorig seizoen in dezelfde periode was dat nog 11,9 miljoen ton.

In de eerste helft van het lopende exportseizoen is ongeveer 16,5 miljoen ton graan naar bestemmingen buiten de EU verkocht. De belangrijkste exportproducten zijn zachte tarwe met 10,9 miljoen ton en gerst met 2,7 miljoen ton. De export is tot dusver ongeveer 3 miljoen ton lager dan in het seizoen 2016-2017 tot en met 9 januari.

Veel mais aangekocht

De import van graan is 2,8 miljoen ton hoger dan het voorgaande jaar. De cumulatieve import tot week 2 in januari is 10,8 miljoen ton. Vooral veel mais (7,9 miljoen ton) wordt van buiten de EU aangekocht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer