Nederlands+vlees%2C+fruit+en+groente+lijden+onder+Brexit
Nieuws
© Waitrose

Nederlands vlees, fruit en groente lijden onder Brexit

De stijgende prijzen in Groot-Brittannië hebben gevolgen voor de verkoop van Nederlands vlees, fruit en groente daar. Mogelijke importheffingen na de Brexit kunnen dit effect versterken.

Dat schrijft ABN Amro in een Brexit-rapport. De bank verwacht dat de voedselprijzen over heel 2017 hoger komen te liggen voor de Britse consument door de daling van het Britse pond. De export van voedingsmiddelen in het begin van 2017 naar het VK viel al tegen ten opzichte van de export naar andere Europese landen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de prijzen van voeding in de eerste acht maanden van 2017 met zo'n 2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, schrijft de bank. Zo zorgde de economische groei in de Europese Unie voor een sterkere euro, terwijl het Britse pond terrein verloor door de onzekerheid over de Brexit en het dalende vertrouwen in de economie.

Importwaarde

De voedselvoorziening in het Verenigd Koninkrijk is voor een kwart afhankelijk van de EU. Zo heeft het land voor groente (55 procent) en fruit (20 procent) een lage zelfvoorzieningsgraad. Nederland is één van de belangrijkste toeleveranciers van deze productgroepen. De druk op de prijzen van deze producten neemt echter toe. In het eerste halfjaar van 2017 steeg de importwaarde van groente en fruit sterk en ook de importwaarde van vlees nam toe. Zo gaat 16 procent van de totale Nederlandse vleesexport naar het Verenigd Koninkrijk; voor groenten en fruit is dat 12 procent.

Exporteurs van voedingsmiddelen worden door de Brexit voor strategische keuzes gesteld, benadrukt ABN Amro. 'Het combineren van de expertise van Nederlandse ondernemers en afnemers in het Verenigd Koninkrijk kan een win-winsituatie opleveren. Thanet Earth - een joint venture tussen Nederlandse teeltbedrijven en een Britse verkoop- en marketingorganisatie - is een goed voorbeeld van een groep gelijkgestemde ondernemers die samenwerken om hun positie in het Verenigd Koninkrijk te versterken. Nederlandse vruchtgroentetelers hebben hiermee een impuls gegeven aan de Britse glastuinbouwsector', vertelt Jan de Ruyter, sector banker Plantaardige Sectoren van ABN AMRO.

Verstevigen

'Nederlandse ondernemers kunnen nu ook de stap nemen om hun relatie met het Verenigd Koninkrijk te verstevigen, er blijft voldoende ruimte en een goede markt voor onze kwaliteitsproducten. Het Verenigd Koninkrijk zal deze producten ook na de Brexit blijven importeren, want vraag naar veilig, betaalbaar en gezonde voeding blijft bestaan', aldus De Ruyter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer