Toelatingscollege+keurt+83+procent+middelaanvragen+goed
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Toelatingscollege keurt 83 procent middelaanvragen goed

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft 83 procent van de aangevraagde toepassingen toegelaten in 2017.

Het college nam vorig jaar 184 besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 65 voor biociden. Zo'n besluit gaat over meerdere toepassingen van een middel. Van de aangevraagde toepassingen voor gewasbeschermingsmiddelen liet het Ctgb 83 procent toe en van de aangevraagde toepassingen voor biociden 84 procent.

Respectievelijk 17 en 16 procent van de aangevraagde toepassingen werd afgewezen of teruggetrokken door de aanvrager vanwege geconstateerde risico's. 'Bij 59 en 33 procent zijn voor het besluit nog voorschriften aangescherpt, zodat consumenten en telers erop kunnen vertrouwen dat middelen die ze kopen en gebruiken volgens voorschrift veilig zijn', zegt een woordvoerder van het Ctgb.

Risicobeoordeling

Het aantal toegelaten, afgewezen en gewijzigde toepassingen verschilt niet significant van voorgaande jaren. Het Ctgb laat een middel alleen toe als het veilig is voor mens, dier en milieu. Om dit vast te stellen, voert het een risicobeoordeling uit volgens Europese en zo nodig aanvullend nationale regels. Deze besluiten en beoordelingsrapporten zijn openbaar en kunnen worden geraadpleegd.

Het Ctgb ging in de loop van het jaar over op een nieuw systeem voor de toelatingendatabank, met nieuwe functies. Alle toegelaten middelen en hun toepassingen als gewasbeschermingsmiddel of biocide zijn daarin terug te vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer