Tomatenchlorosevirus+op+drie+tomatenbedrijven
Nieuws
© Twan Wiermans

Tomatenchlorosevirus op drie tomatenbedrijven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft eind 2017 bij drie tomatenbedrijven het quarantaineorganisme tomatenchlorosevirus gevonden.

Sinds begin januari van dit jaar voert de NVWA bij tomatenbedrijven een onderzoek uit naar de aanwezigheid van planten die met het virus zijn besmet. Het onderzoek duurt ongeveer drie weken. In deze periode bezoeken inspecteurs van de NVWA teeltbedrijven die mogelijk besmet zijn.

Als bij een bedrijf met tomatenchlorosevirus besmette planten worden aangetroffen, is een eliminatiescenario van kracht. Dat betekent dat besmette planten worden verwijderd en vernietigd en de wittevlieg wordt gedood.

Wittevlieg

Het tomatenchlorosevirus wordt overgebracht door de adulten van de kaswittevlieg en de tabakswittevlieg. De overdracht verloopt relatief snel. Wittevlieg kan het virus al binnen één uur overbrengen tijdens het voeden.

Om verdere verspreiding te voorkomen, is beheersing van wittevlieg van groot belang. Bij de bestrijding werken CBL, GroentenFruit Huis, LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland, NFO en Plantum samen op TuinbouwAlert.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer