Allereerste+Triotrac+met+pensioen
Nieuws
© Eigen Foto

Allereerste Triotrac met pensioen

De eerste Triotrac zelfrijder van Agrargenossenschaft Niederseidewitz ging onlangs na 9,5 jaar trouwe dienst en met 20.797 arbeidsuren op de teller met pensioen.

Het Duitse bedrijf Niederseidewitz in Bahretal voert al bijna tien jaar met een Triotrac zelfrijdende voermengwagen van Trioliet. Niederseidewitz was destijds de allereerste klant van de eerste generatie Triotrac.

Op 14 februari 2008 werd de 20 kuubs zelfrijder in gebruik genomen en sindsdien heeft de machine naar volle tevredenheid gedraaid op het melkveebedrijf met 980 melkkoeien, 100 droogstaande koeien, 900 stuks jongvee en 2.200 hectare.

De Triotrac maakt dagelijks twaalf ladingen. Per dag verwerkt de machine 50 ton over per dag. Dit komt neer op 18.250 ton per jaar. Na 9,5 jaar werd het tijd om de zelfrijder te vervangen.

'Of er een nadeel is? Ja. De aanschafprijs, dat is het enige minpuntje'

Vernieuwde variant

De keuze viel wederom op Triotrac, deze keer de volledig vernieuwde variant. Geen moeilijke keuze volgens eigenaar Jörg Fleischer en vaste chauffeur Lutz Freudenberg die alle 21.000 uren met de Triotrac werkte.

Fleischer: 'De machine is al die jaren goed bevallen. De nieuwe Triotrac kan tot wel 6 meter hoogte uitkuilen en met onze kuilen van 5,5 meter hoog was dat een belangrijk argument om weer voor de Triotrac te kiezen. Daarnaast kunnen we in korte tijd heel veel voer verwerken en dat scheelt enorm veel tijd.'

Tot 2008 werkte het bedrijf met een zelfrijdende 14 kuubs voermengwagen van een andere fabrikant, geeft Fleischer aan. 'Toen waren we voor twaalf voerbeurten minstens 7 uur per dag bezig, nu slechts 5 uur. We besparen dus 14 uur werk in de week en daarnaast ook nog eens 4 liter diesel per uur omdat de Triotrac een snijdsysteem heeft in plaats van een frees. Dus met een grotere machine ben ik minder brandstof kwijt.'

Onderhoudskosten

In de afgelopen tien jaren zijn er verschillende onderdelen vervangen, van vijzels en snijsysteem tot de complete mengkuip. Fleischer: 'De zelfrijder moet 365 dagen per jaar lopen, 5 uur per dag en mag maximaal een halve dag stilstaan. Het is dus logisch dat we onderhoudskosten hebben aan de machine.'

Klein onderhoud doet Niederseidewitz zelf, zoals filters vervangen en olie verversen. 'Groot onderhoud doet onze dealer. Bovendien krijgen we goede ondersteuning vanuit Trioliet zelf. We kunnen dag en nacht bellen voor service en onderdelen Of er een nadeel is? Ja. De aanschafprijs, dat is het enige minpuntje', zegt Fleischer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer