Trioliet kiest voor het mes bij voermengwagens

Trioliet kiest bij de voermengwagens voor snijlaadsystemen met een mes. Deze hebben een relatief lage vermogensbehoefte, zorgen voor structuurbehoud van de grassilage en door het strakke snijvlak is er minder kans op broei.

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens een demonstratie van Trioliet bij Schep Holsteins in Zandhuizen. In samenwerking met het Friese mechanisatiebedrijf Kuperus Oudehorne kregen veehouders de mogelijkheid om de compacte Smartrac zelfrijder, de grote Triotrac zelfrijder en de getrokken Solomix in combinatie met de Triomaster S200 laadbak aan het werk te zien.

Wendbare Smartrac

De Smartrac TS 1200 is een wendbare zelfrijdende voermengwagen met een inhoud van 12 kuub. Het snijsysteem heeft een vast mes. 'Bij een vast mes zijn er minder bewegende delen en dus minder onderhoud. Er zijn klanten die in vijftien jaar tijd het mes niet hebben vervangen', zegt Martijn Homan van Trioliet.

De Smartrac heeft een 4-cilinder dieselmotor met een vermogen van 84 pk. 'Het brandstofverbruik is gemiddeld 5,5 liter per uur en dat is veel minder dan een trekker in combinatie met een getrokken voermengwagen. Sommige boeren komen uit op slechts 4,5 liter per uur', zegt Homan. Een voerschuif aan de voorkant van de Smartrac is een optie.

'Bij een vast mes zijn er minder bewegende delen en dus minder onderhoud'

De getrokken voermengwagen Solomix 2-2000 heeft twee vijzels en een inhoud van 20 kuub. Tijdens de demonstratie werd de wagen gevuld door een Triomaster S200 kuiluitsnij-laadbak met een vast mes. 'De laadbak kan tot een hoogte van 2,30 meter snijden en zo alle lagen van de kuil in één hap meenemen. Zo voer je steeds dezelfde kwaliteit', legt Homan uit.

Bewegend mes

De Triotrac is een zelfrijdende voermengwagen met twee vijzels en een inhoud van 20 kuub. Een bewegend mes kan de kuil tot op een hoogte van 6 meter los snijden, waarna het met een brede opvoerband in de mengkuip terecht komt. De hydraulisch in hoogte verstelbare cabine geeft goed zicht op het werk.

Vierwielaandrijving en –besturing zijn bij de Triotrac standaard. Een derde as onder de machine is een optie. 'Melkveehouders hebben voldoende aan een 4-cilinder motor met een vermogen van 175 pk', zegt Homan. 'Loonbedrijven die veel met de Triotrac op de weg rijden, kunnen kiezen voor een 6-cilinder motor met een vermogen van 255 pk.'

Voor de demonstratie bestond een goede belangstelling. Door het mooie weer waren veel veehouders wel bezig met de gras- en maisoogst. 'Een week eerder had Trioliet ook een demonstratie in Friesland. Toen waren er mee boeren', weet Homan.

Schep Holsteins

De demonstratie werd deze week gehouden op het erf van melkveebedrijf Schep Holsteins in Zandhuizen. 'Tot voor kort kregen de bijna 500 melkkoeien een rantsoen met 60 procent gras en 40 procent mais. Nu is het precies andersom. We werken samen met een akkerbouwbedrijf en telen nu meer mais', legt Erik Meuleman van Schep Holsteins uit.

Om de voeropname te verhogen, voegt Schep Holsteins water toe aan het rantsoen dat bestaat uit graskuil, mais en bijproducten. 'Niet in de zomerperiode want dan is de kans op broei groter', zegt Meuleman. Het bedrijf zit op een gemiddelde melkproductie van circa 10.500 kilo per koe per jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer