Boeren+in+Zuiden+maken+werk+van+bodem%2D+en+waterbeheer
Nieuws
© John Claessens archief

Boeren in Zuiden maken werk van bodem- en waterbeheer

Boeren en tuinders doen volgens waterspecialist Johan Elshof van ZLTO steeds meer aan goed bodem- en waterbeheer. De meeste initiatieven vinden plaats in Zuid-Nederland.

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is gestart in 2013 als samenwerking tussen LTO Nederland en de Unie van Waterschappen. Geleidelijk aan is het initiatief gegroeid.

In heel Nederland worden momenteel ongeveer 175 projecten uitgevoerd en voorbereid. In Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland zijn dat er alleen al zo'n 60.

Projectenwebsite

De initiatieven die in uitvoering zijn, worden sinds vorige week gepubliceerd op een projectenwebsite. Een deel staat er al op, de rest volgt via wekelijkse updates tot eind dit jaar.

De site is bedoeld voor zowel geïnteresseerde boeren en tuinders die met agrarisch waterbeheer aan de slag willen als voor beleidsmakers van waterschappen en andere waterbeheerders.

Kaderrichtlijn Water

'Steeds meer boeren en tuinders doen aan goed bodem- en waterbeheer', zegt Elshof. 'Dat moet ook, want vanuit de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatactieprogramma's van het Rijk wordt er inmiddels veel gewicht aan toegekend.'

ZLTO is koploper met het aantal projecten. Een van de belangrijkste initiatieven waarbij de organisatie is betrokken, is 'Boer Bier Water'. Dat is een samenwerking tussen lokale boeren en tuinders, Bavaria, ZLTO, gemeente Laarbeek, waterschap Aa en Maas, Agrifirm en de lokale Rabobank.

Project 'Boer Bier Water'

Elshof: 'De bodem in het Brabantse Laarbeek herbergt water van uitstekende kwaliteit. Maar de waterbronnen zijn niet onuitputtelijk, dus daar moeten we zuinig mee omgaan. Daarom proberen we met het project 'Boer Bier Water' de bodem en het water waarmee wordt gewerkt gezond te houden, bijvoorbeeld door het reduceren van gewasbeschermingsmiddelen.'

De combinatie van verschillende partners uit de productieketen maakt dat 'Boer Bier Water' een bijzonder project is. 'Bavaria en de agrariërs in de omgeving van Laarbeek gebruiken veel water', licht Elshof toe.

Restwater

'Om hier goed mee om te gaan, wordt bijvoorbeeld het restwater van bierbrouwer verdeeld onder de boeren. Ook worden er stuwen geplaatst en extra sloten gegraven om verdroging van de grond tegen te gaan. Een nattere grond heeft immers minder water nodig.'

De waterspecialist benadrukt het belang van een landelijke website. 'Op deze manier kunnen we waterschappen, provincies, natuurorganisaties, milieufederaties en anderen laten zien dat onze leden al veel doen aan goed bodem- en waterbeheer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer