Nieuwbouw voor vijftienduizend biologische leghennen

Hans en Rozemarijn Brinke uit Orvelte bouwen een nieuwe serrestal voor vijftienduizend biologische leghennen.

Het is nog een drukte van belang op het erf van De Gunnink, zoals de bedrijfsnaam luidt. Busjes van ID Agro en installateur Geissler beide uit Lemerlerveld bepalen nu nog het beeld, maar vrijdag moet het grootste deel van hun werk toch klaar zijn. Een weekje na de open dag namelijk komen de hennen en wordt de stal officieel in gebruik genomen.

De stal van de familie Brinke is weliswaar de derde serrestal voor biologische hennen, maar het is de eerste waar de hen in het ontwerp ook centraal stond. 'Bij de andere twee borduurden we voort op de serrestal voor koeien', licht Marco Noordman van ID Agro toe. Het concept is zo, dat het eenvoudig kan worden gekopieerd naar andere bedrijven met leghennen.

Wintergarten

Brinke wilde een lange stal bouwen en koos voor een serrestal met het oog op de inhoud ervan. De muren van de nachtstal zijn namelijk 4,60 meter hoog; die van de buitenmuur 2,40 meter. De bogen die het geraamte van de stal vormen, overspannen 15 meter. Daarvan is aan weerszijden 2,5 meter voor de wintergarten.

'Dat past mooi bij biologische en vrije uitloop', zegt Brinke die op deze manier ook voldoende ruimte voor de uitloop van de hennen heeft. De stal ligt op een kavel van ongeveer 22 hectare. Daarvan krijgen de hennen 7 hectare tot hun beschikking. Brinke combineert de biologische hennen met koeien die hij gangbaar houdt. Hun stal ligt aan de andere kant van de weg waar nog eens 23 hectare ligt.

Voorgevel eyecatcher

De stal is uitgerust met een FloorBelt mesttransportband. Net als het strooisel onder de volière wordt dat twee keer per week verwijderd. De mest droogt Brinke in de silo die in lijn met de voorgevel ligt. Een fraaie slingervorm die aan een kant verbinding maakt met de grond, integreert de silo met de stal en zorgt voor een harmonische, landschappelijk ingepaste aanblik.

'Een echte eyecatcher', zeggen Hans en Rozemarijn Brinke die maar wat trots zijn op de nieuwe stal. Belangstellenden zijn vrijdag 12 januari welkom tussen 14 en 18 uur aan het Orvelterveld 3 in Orvelte.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer