Lage prijzen en grote vooruitgang

Volgens Conrad Corts, biologisch leghennenhouder in Havelte, heeft de biologische leghennenhouderij in Nederland de afgelopen acht jaar grote vooruitgang geboekt. Toch zijn de eierprijzen nu te laag om een inkomen te verdienen.

Lage+prijzen+en+grote+vooruitgang
© Corts

Conrad en Nicky Corts schaalden in 2011 op naar 12.000 legkippen. Van de huidige negen hectare grond is vijf hectare uitloop; vier hectare is voor de teelt van graan. De pluimveehouder wil dit jaar als proef een deel soja gaan verbouwen, naast het graan.
De pluimveehouder koos voor Lohmann Brown. Dat is een goed leggend ras, maar ook één die agressief kan zijn. De eerste koppels pikten dan ook veren. De volgende koppels zaten wel goed in de veren.

Kost- en voerprijzen

Volgens Corts zijn op dit moment de eierprijzen 12,5 cent per stuk. 'Dat moet zeker 14 cent zijn om de kostprijs te vergoeden.' De kostprijs komt vooral door de torenhoge voerprijzen. '48 euro per 100 kilo', geeft hij aan.

Vanwege de slechte eierprijzen overwegen de pluimveehouders om de kippen te ruien en het nieuwe koppel kippen uit te stellen. 'Liever een half jaar leeg, dan onder de kostprijs produceren.'

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, themakatern Biovak

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer