Vraag witte biologisch eieren groeit

Hij vindt bruine kippen mooier om te zien, maar in de productie bevallen de witte kippen biologisch hennenhouder Conrad Corts uit Havelte prima. Hij is een van het handvol biologische hennenhouders die witte eieren leveren.

Vraag+witte+biologisch+eieren+groeit
© Nicky Corts

Gevoelsmatig horen witte hennen niet bij biologische houderij. Door de kleur komen ze minder natuurlijk over dan hun bruine soortgenoten en er zijn ook nog steeds consumenten die een witte kip associëren met de legbatterij.

'Maar er is veel vraag naar witte Freilandeieren waardoor de vraag naar witte biologische eieren ook groeit', weet Corts die de eieren afzet via Biomeerwaarde Ei.

Actieve kip

Corts kwalificeert de witte hennen, nu een 30 weken oud, als 'mooi actief, actiever dan de bruine.' Het gewicht van de hennen is lager dan van de bruine, terwijl de voeropname gelijk is.

Ook valt het Corts op dat met het ouder worden van de dieren het eigewicht bij de witte kippen sneller toeneemt dan bij bruine hennen. Met 96 procent ligt het legpercentage ook hoger dan bij bruin en er zijn minder buitennesteieren.

'De smaak van het witte ei is exact gelijk aan dat van het bruine, maar de eischaal kwaliteit is wel beter. Ik heb minder tweede keus', aldus Corts die het prima werken vindt met de witte hennen.

Buizerd komt vaker langs

Wel zijn de dieren een geliefder prooi. 'In de eerste weken kende de buizerd de witte kip nog niet en hadden we geen last. Nu raken we er meer kwijt dan voorheen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer