Slimme irrigatie vermindert Spaans waterverbruik

Met intelligente irrigatiesystemen is het mogelijk om het waterverbruik in Spanje met 30 procent te verminderen. De uitstoot van CO2 uit de bodem gaat daardoor met 40 procent naar beneden en dat verzacht de klimaatverandering.

Slimme+irrigatie+vermindert+Spaans+waterverbruik
© Nieuwe Oogst

Een duurzame irrigatie in Spanje is volgens projectcoördinator Alejandro Pérez Pastor mogelijk. Het gaat om het Europese project Irriman Life +, waarin universiteiten samenwerken met bodemkundigen en het Ministerie van Landbouw. Na drie jaar werk zijn de plannen eind vorig jaar gelanceerd.

Projectcoördinator Perez denkt dat ongeveer 30.000 hectare gewassen van het intelligente irrigatiesystemen kunnen profiteren. Hij denkt daarbij aan gewassen als olijf, amandel, perzik of peer. Spanje kan zo de landbouwproductie op peil houden.

Klimaatverandering

Door de impact van de klimaatverandering zal de teelt van gewassen die nu al worden geïrrigeerd in de toekomst 10 tot 20 procent extra water vergen. Vorig jaar daalde de regenval in Spanje met 24 procent en steeg de temperatuur met gemiddeld 1,4 graden. Dit maakt het nodig om de irrigatie met ten minste 25 procent te vergroten, stelt Andrés del Campo voorzitter van de organisatie Fenacore.

Goedkeuring van dit efficiënte irrigatiesysteem zal leiden tot een verhoging van de productiviteit van het water, vermindert de energiekosten van irrigatie en verhoogt de kans op koolstoffixatie in de bodem. De onderzoekers berekenen een besparing van 30 procent in zowel de input van water als kunstmest.

Gewasontwikkeling

Het irrigatiesysteem heeft een app waarmee de boeren 'te allen tijde' weten hoeveel water ze kunnen geven voor een goede gewasontwikkeling.

Het project, mede door de EU gefinancierd, voldoet aan de doelstelling om een duurzame irrigatiestrategie in de praktijk te brengen, te demonstreren en te verspreiden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer