Oudejaarsstunt+bij+varkensbedrijf+Hemelum
Nieuws
© Eigen Foto

Oudejaarsstunt bij varkensbedrijf Hemelum

Medewerkers van de Hemelumer Hoeve in het Zuidwest-Friese Hemelum hebben tijdens Oud en Nieuw bij het varkensbedrijf een spandoek geplaatst. Daarop kondigen ze de bouw van een innovatieve varkensstal met aandacht voor mens, dier en omgeving aan.

Het gaat om een ludieke oudejaarsstunt, waarmee de medewerkers het bedrijf een hart onder de riem willen steken, geeft eigenaar John Lorist aan. Het Topigs Kernfokbedrijf in Hemelum wil uitbreiden van 5.000 naar 8.600 varkens.

Enkele inwoners van Hemelum proberen de bouw al jaren tegen te houden. Dit najaar zorgde een actualisatie van het bestemmingsplan buitengebied van gemeente Súdwest-Fryslân voor spanning in de raadszaal. Tegen het bestemmingsplan zijn 133 bezwaren ingediend. Bijna veertig daarvan gaan over de uitbreiding van het vermeerderingsbedrijf Hemelumer Hoeve in Hemelum. Enkele omwonenden verwachten hierdoor meer overlast.

Positief tegengeluid

De medewerkers vinden het tijd om een positief tegengeluid te laten horen. 'Wij zien al enige tijd met lede ogen aan hoe deze kleine groep activisten alle mogelijke middelen aangrijpt om op ongefundeerde en ongenuanceerde wijze te stellen dat de uitbreidingsplannen slecht zijn voor Hemelum en dat onze werkgever er illegale praktijken op na zou houden.'

'Deze manier van actievoeren en het onderschatten van de impact die de actie heeft op onze kleine dorpsgemeenschap, past eerder in een (rand)stedelijke omgeving dan in een klein dorp als Hemelum.'

Activisten

'Het is dan ook geen toeval dat op een enkele persoon na, de activisten van oorsprong niet uit Hemelum komen, maar bewust hebben gekozen voor het leven naast de agrariërs op het platteland', laten de medewerkers weten.

'Wij vinden dat iedereen recht heeft op het hebben van een mening, maar dit gaat niet langer over verschillen van mening. Met deze 'aankondiging' van de bouw willen we met een knipoog de urgentie van de uitbreiding van de Hemelumer Hoeve benadrukken en willen we John laten weten dat we achter hem staan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 5°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
 • Maandag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer