Lodders+schrikt+van+plannen+met+EU%2Dgeld
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lodders schrikt van plannen met EU-geld

Kamerlid Helma Lodders (VVD) is kritisch over de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma voor de verdeling van de 30 miljoen euro aan EU-steun. Ze heeft er inmiddels schriftelijke vragen over gesteld.

Lodders is met name geschrokken van een bericht in De Telegraaf. Die krant meldde dat varkenshouders geld kunnen krijgen voor het milieu- en diervriendelijker maken van stallen.

Die doelstelling had staatssecretaris Dijksma vorige week in haar brief aan de Kamer niet gemeld. In de brief stond wel, zoals De Telegraaf eveneens meldde, dat melkveehouders hun deel van het geld onder meer kunnen krijgen voor weidevogelbeheer.

Geen verbetering marktpositie

Beide bestemmingen van de Europese steun ziet Lodders niet zitten. Ze vraagt Dijksma hoe het te rijmen is met opdracht het geld te besteden aan een structurele verbetering van de markpositie in varkenshouderij en melkveehouderij.

Milieu- en diervriendelijke stallen verhogen de kostprijs, meent het Kamerlid. 'In hoeverre maken deze maatregelen het verschil in kostprijs hoger ten opzichte van de landen om ons heen', vraagt ze daarom aan de staatssecretaris.

Vogelbeheer staat ter discussie

Lodders wijst er verder op dat het positieve effect van weidevogelbeheer ter discussie staat. 'Is het bij gebrek aan feiten zinnig om gemeenschapsgeld in te zetten op maatregelen die het aantal weidevogels moeten vermeerderen terwijl we de oorzaak van weidevogelverliezen niet weten', wil ze weten.

De VVD vraagt tenslotte wanneer de Tweede Kamer verdere informatie kan verwachten over de besteding van de 29,94 miljoen euro vanuit de Europese Unie.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer