Meer+rund%2D+en+kalfsvlees+naar+Thailand
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer rund- en kalfsvlees naar Thailand

De export van Nederlands kalfs- en rundvlees naar Thailand neemt de komende jaren flink toe, verwacht Ekro. Als gevolg van de BSE-crisis waren de grenzen van dit Zuidoost-Aziatische land voor Europees rundvlees nog steeds dicht.

De export van kalfs- en rundvlees naar Thailand was sinds het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw niet meer toegestaan vanwege de uitbraak van BSE (Bovine spongiforme encefalopathie of ook wel gekkekoeienziekte) in Europese landen.

In 2016 werd de invoer van vlees van runderen jonger dan 12 maanden toegestaan. Dit betrof alleen vlees zonder been. Sindsdien zijn kleine hoeveelheden Nederlands kalfsvlees naar Thailand geëxporteerd, meldt Agroberichten Buitenland.

Onlangs zijn de regels versoepeld en mag rundvlees van dieren jonger dan 30 maanden worden verkocht, en ook mét been.

Voor wie eens wat anders wil dan Thaise kip zijn er de hoofdstad Bangkok veel Franse restaurants. 'Zij serveren nogal gerechten met rund- en kalfsvlees met been', stelt Paul Beltman, salesmanager van kalverslachterij Ekro.

Volgens Beltman hebben ook diverse andere landen in Zuidoost-Azië de afgelopen jaren de import van Nederlands kalfsvlees versoepeld. Zo kan Ekro inmiddels zijn producten afzetten in de Filipijnen en Hongkong. Export naar Vietnam wordt op korte termijn mogelijk.

Ekro hoopt dat de grens van China ook binnen afzienbare tijd opengaat, hierover lopen gesprekken.

Goede samenwerking

De salesmanager van Ekro is positief over de samenwerking tussen de Nederlandse autoriteiten en de vleessector om grenzen geopend te krijgen.

'Het ministerie van LNV en de landbouwraad spelen daarin een belangrijke rol. De verruiming van de importregels door Thailand is een mooi voorbeeld van de succesvolle samenwerking', stelt Beltman.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer