Nefyto+wil+met+site+onbegrip+middelen+wegnemen
5 vragen
© Han Reindsen

Nefyto wil met site onbegrip middelen wegnemen

De Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto) heeft vorige week de GBM FactChecker gelanceerd. De site moet bij het publiek onbegrip en onduidelijkheid over gewasbeschermingsmiddelen wegnemen.

Wat is de GBM FactChecker?

De Gewasbeschermingsmiddelen (GBM) FactChecker is een site die door Nefyto, de belangenbehartiger van bedrijven die chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelen voor de Nederlandse markt, in het leven is geroepen. Het is een platform waarop misverstanden over middelen worden gedeeld en uitgelegd, stelt de maker van de site.

Hoe werkt de factchecker?

Bezoekers van het onlineplatform www.gbmfactchecker.nl krijgen diverse stellingen te zien waarop zij kunnen reageren door te antwoorden of deze waar of niet waar zijn. Nadat een gebruiker van de site zijn keus heeft gemaakt en zijn antwoord heeft verstuurd, krijgt hij of zij te zien welk percentage van de deelnemers de gekozen stelling juist of onjuist vindt.

Vervolgens vertelt de factchecker welk antwoord juist is en geeft daarbij een uitleg waarom en ondersteunt dit met bronnen die het antwoord wetenschappelijke onderbouwen. De redactie van de site ligt bij Nefyto.

Wat voor stellingen staan er op de site?

Het platform herbergt meerdere stellingen. Voorbeelden zijn: 'Gewasbeschermingsmiddelen en biodiversiteit gaan niet samen', 'De honingbij sterft uit', 'Giftige gewasbeschermingsmiddelen zijn risicovol', 'Normen voor gewasbeschermingsmiddelen in water worden soms overschreden' en 'Natuurlijk is veiliger dan chemisch'.

Waarom heeft Nefyto de site in het leven geroepen?

In haar visie en ambitie 'Duurzaam en helder naar de toekomst' heeft de belangenbehartiger van gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten vier pijlers benoemd: vernieuwend, verantwoord, verbindend en verhelderend. Met het onlineplatform wil Nefyto open en transparant zijn en proactief en begrijpelijk communiceren.

De site moet een eerlijk verhaal vertellen over gewasbescherming, waarbij wetenschappelijke kennis en feiten het uitgangspunt zijn, aldus Nefyto, die zo de discussie en dialoog wil aangaan met wetenschap, politici en maatschappij.

Hoe gaat het verder met de factchecker?

De vorige week gelanceerde site is versie 1.0 van de GBM FactChecker. Het platform zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe informatie als de actualiteit daar aanleiding toe geeft. Volgens Nefyto zijn reacties op het onlineplatform welkom. De stichting wil deze gebruiken om de website verder te ontwikkelen en naar een hoger niveau te tillen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer