Mestfraude schaadt imago agrarische sector

Lang duurde de vreugde niet over het grote en positieve aandeel van de landbouw in het regeerakkoord en het oprichten van een nieuw ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Afgelopen weekend werd de stemming ruw verstoord door een lang artikel in NRC over mestfraude, opgevolgd door meerdere artikelen over de negatieve effecten van de (intensieve) veehouderij.

Mestfraude+schaadt+imago+agrarische+sector
© Dirk Hol

Bij nader inzien blijken de feiten in het NRC-artikel helaas niet te kloppen. Waar gesproken wordt over een fraudepercentage van maar liefst 61 procent, blijkt het precies andersom te zijn. Van de kleine steekproef onder intermediairs (36) bleek 61 procent in orde, 14 procent kleine onrechtmatigheden te vertonen en deugde 25 procent helemaal niet. Ook was het onderzoek al uitgebracht in februari 2015. 'Opgewarmde prak' dus.

Maar het zou buitengewoon dom zijn om op bovengenoemde constatering de nadruk te leggen. Want laten we er gewoon duidelijk over zijn: ook hier blijkt toch zeker in een kwart van de gevallen sprake te zijn van fraude.

Deze feiten en het beeld dat erdoor wordt opgeroepen, zetten de landbouw, ja zelfs de totale landbouw, in een kwaad daglicht. Dat kan een sector die producten afzet in binnen- en vooral buitenland zich helemaal niet permitteren.

Onze 'license to operate' is net als in andere sectoren gebaseerd op vertrouwen

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Onze 'license to operate' is net als in andere sectoren gebaseerd op vertrouwen. Het beschamen van dat vertrouwen zal ons hard raken. Daarom moeten we er samen voor zorgen dat deze fraude, en dan heb ik het niet alleen over de 'criminele' grote fraudeurs maar ook over het vele kleine 'net over de grens gaan', met wortel en tak wordt uitgeroeid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer