Calon+wil+financiering+fraudeurs+stopzetten
Nieuws
© DIRK HOL

Calon wil financiering fraudeurs stopzetten

LTO Nederland is in gesprek met Rabobank over het stoppen van de financiering van fraudeurs. Dat zegt LTO-voorzitter Marc Calon zaterdag in een interview met dagblad Trouw.

LTO bepaalt natuurlijk niet dat Rabobank deze financieringen moet stopzetten, maar kan er wel voor lobbyen, vindt Calon. 'We kunnen het ons niet permitteren om het vertrouwen van de markt te beschamen. En voor het behouden van het vertrouwen ben je zelf verantwoordelijk, of je nu Coca Cola heet of boer Calon'.

De LTO-voorman pleit ook voor het maken van afspraken over fraudeurs met bijvoorbeeld zuivelcoöperaties. 'Zij kunnen rommelaars eerst een waarschuwing geven, een gele kaart en bij herhaling een rode kaart. Dan mag een boer niet meer leveren. Of met slachterij Vion afspreken dat een boer daar geen varkens meer mag aanbieden. Dan neem je iemands licence to operate af.'

Sancties

Calon zet in het interview in Trouw vraagtekens bij een eerder gepubliceerd artikel in NRC over mestfraude maar constateert ook dat er onder boeren gefraudeerd wordt. Hij pleit voor snoeiharde sancties.

'Er heerst een cultuur waarin het geen probleem is om naast de wet te leven. Die cultuur moeten we met wortel en tak uitroeien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer