Schouten vindt mestfraude varkenshouderijprobleem

Mestfraude is niet een probleem van de overheid, maar van de varkenshouderij. Minister Carola Schouten (LNV) roept varkenshouders op daar samen verantwoordelijkheid in te nemen. 'Het is voor de sector een van de weinige overlevingskansen die er zijn.'

Schouten+vindt+mestfraude+varkenshouderijprobleem
© Ilona Lesscher

Schouten bracht maandagavond een bliksembezoek aan een ingelaste vergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij in Heteren. Die ging vooraf aan de algemene ledenvergadering van de NVV. Aanleiding voor de ingelaste vergadering was het plan om mestfraude tegen te gaan, dat 's middags samen met andere ketenpartners door de POV aan de minister was overhandigd.

In krap twintig minuten gaf de minister de aanwezigen in niet mis te verstane bewoordingen een uiteenzetting. Samengevat komt dat erop neer dat wil de varkenshouderij in Nederland politiek en maatschappelijk draagvlak houden, dan moet haar handel en wandel van onbesproken gedrag zijn.

Cultuurverandering

Schouten: 'Mestfraude is bepalend voor hoe politiek en samenleving tegen de sector aankijken. Ik ben boos omdat nu een hele sector in een kwaad daglicht wordt gesteld.' De minister zei zich ervan bewust te zijn dat veel maatregelen niet afdoende werken en het soms heel gemakkelijk is fraude te plegen. 'Maar het is tijd voor een cultuurverandering. Dit is niet het moment om nog langer weg te kijken.'

In het actieplan Vitale Varkenshouderij ziet de minister veel aanknopingspunten die tot verbetering kunnen leiden. Schouten beaamde onder andere dat de positie van de varkenshouder in de keten beter moet. 'En als de maatschappij vraagt om duurzaam produceren dan moeten de meerkosten terugkomen in de prijs. Ik ga daarmee aan de slag.'

'Maar', vervolgde de minister, 'dat kan ik niet op het moment dat varkenshouders zich niet aan de regels houden. En als dat blijft gebeuren moet u niet raar opkijken als er geen draagvlak meer is voor maatregelen zoals de 200 miljoen euro uit het regeerakkoord voor een warme sanering van de varkenshouderij.'

Het investeren waard

Minister Schouten riep de aanwezige varkenshouders op verantwoordelijkheid te nemen en te laten zien dat de varkenshouderij een sector is die het waard is om in te investeren. Schouten: 'Wij hoeven geen vrienden te worden, maar ik hoop wel dat we met elkaar in gesprek blijven. Maak dat vertrouwen waar. Sta achter uw POV en geef mandaat aan je bestuurders.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer