Kees Koolen wordt uitgekocht in Wichmond

Internetmiljonair Kees Koolen gaat zijn boerderij in Wichmond verkopen aan omwonenden. Dat zijn de partijen met elkaar overeengekomen. De boerderij zal een woonbestemming krijgen.

Kees+Koolen+wordt+uitgekocht+in+Wichmond
© Jan Van Den Brink Fotografie

Dat laat Marcel Schiphorst van Schiphorst Bemiddeling en Advies, de woordvoerder van Koolen, weten. 'Koolen heeft er uiteraard een dubbel gevoel bij', laat hij weten. 'De vergunningen waren rond en er is veel tijd en energie ingestoken. Maar het is uiteindelijk beter zo. Het is duidelijk dat er geen draagvlak was onder de omwonenden voor de komst van de melkveehouderij.'

Op de door Koolen aangekochte locatie zouden bijna 400 koeien gevestigd worden. Dat gaat nu dus niet door. 'Wij hebben Koolen geadviseerd om nu geen grote locatie meer te starten, maar om een aantal kleinere locaties aan te kopen. Dat gaat hij nu doen, dat is al in gang gezet.'

Oud-burgemeester

De gesprekken tussen de omwonenden en Koolen zijn geleid door oud-burgermeester van Bronckhorst Helmi Huijbregts-Schiedon. Dit gebeurde als gevolg van een aangenomen motie in de gemeente Bronckhorst waarin werd opgeroepen op om deze manier een oplossing te zoeken voor de situatie.

Schiphorst: 'Wij vonden dat de omwonenden zich opstelden als eigenaar van de grond en hebben gezegd: als jullie dit willen, dan moet je zorgen dat je eigenaar wordt van de grond. Daar bleek serieuze interesse in te zijn. Koolen is niet getrouwd met de grond. Uiteindelijk heeft niemand baat bij een conflict. Je kunt maar beter met elkaar praten.'

Ruilgrond

De boerderij krijgt een woonbestemming. De grond wordt ook aangekocht door de bewoners, maar zal waarschijnlijk worden doorverkocht aan de provincie, weet Schiphorst. 'Die grond kan dan dienen als ruilgrond voor de gebiedsprocessen.'

Volgens Martijn Kornegoor van LTO Noord West Achterhoek heeft LTO geen rol gespeeld rond de onderhandelingen. 'Het is bekend dat ook sommige boeren in de omgeving niet altijd blij waren met de komst van Koolen. Met zo'n grote ondernemer naast je maakt het de ontwikkeling van het eigen bedrijf lastiger. Bovendien is niemand gebaat bij negatieve beeldvorming. De discussie over megastallen ligt heel gevoelig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer