Westland van 1.400 naar 550 bedrijven

Westland moet dringend herstructureren om de glastuinbouwsector vitaal te houden en nationaal en internationaal een toonaangevende rol te blijven spelen.

Westland+van+1%2E400+naar+550+bedrijven
© gemeente Westland

Dat staat in rapport 'Moderne glastuinbouw in Westland' dat is gepresenteerd in het kader van Westland Agenda II. De huidige verkaveling en infrastructuur is ontoereikend.

Naar verwachting verkleint het aantal glastuinbouwbedrijven door herstructurering en schaalvergroting van nu 1.400 naar ongeveer 550 bedrijven in 2030.

Kavelgrootte

Voor een sierteeltbedrijf is de ideale kavelgrootte 4 tot 6 hectare, voor een groenteteeltbedrijf is dat minimaal 10 hectare, volgens het rapport. Daarnaast blijft er ook ruimte voor kleinere bedrijven voor de teelt van nicheproducten.

Naast vergroting van kavels zijn ook versterking van de klant- en marktgerichtheid, duurzame en concurrerende energievoorziening en optimalisatie van de weg-, water-, energie- en ICT-infrastructuur nodig.

Aanbevelingen

Om de genoemde punten aan te pakken, moeten er voor de zeventien glastuinbouwgebieden in het Westland ontwikkelplannen komen voor een goede ruimtelijke invulling.

Daarnaast worden nog 21 andere punten van aanpak genoemd in het rapport. Dat is opgesteld door een adviesgroep van gemeente, Rabobank Westland en LTO Glaskracht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer