Pilot mineralenconcentraat met twee jaar verlengd

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de pilot mineralenconcentraat met twee jaar verlengd tot 31 december 2019.

Pilot+mineralenconcentraat+met+twee+jaar+verlengd
© Nieuwe Oogst

In de komende twee jaar zal de pilot worden gebruikt om de mineralenconcentraten nog verder te testen en de stabiliteit van het productieproces te verbeteren. Binnen de pilot zijn tien bedrijven actief om zo een beter beeld te krijgen van welke mogelijkheden er zijn voor hoogwaardige mestverwerking.

Al enkele jaren wordt binnen de pilot mineralenconcentraat bij bedrijven mest zodanig bewerkt dat er een stikstof-kaliummeststof wordt geproduceerd die een vergelijkbare werking heeft als kunstmest. De pilot biedt de mogelijkheid voor bedrijven om dit op praktijkschaal te testen en het product te gebruiken boven de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest.

Kwaliteitseisen

In de afgelopen jaren is er agronomisch en milieutechnisch onderzoek uitgevoerd naar het product mineralenconcentraat. Uit dit onderzoek is nuttige informatie verkregen, die heeft geleid tot het vaststellen van kwaliteitseisen aan het product mineralenconcentraat.

De eisen zijn voor looptijd van de vorige pilot voor mineralenconcentraat opgenomen in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Deze kwaliteitseisen borgen een effectieve agronomische werking van deze meststof, waardoor de effecten op het milieu minder groot zijn dan wanneer onbewerkte dierlijke mest wordt gebruikt.

Nitraatrichtlijn

Het is de ambitie en het voornemen om deze vorm van mestverwerking op bredere schaal te kunnen toepassen en uiteindelijk op Europees niveau een permanente voorziening in de Nitraatrichtlijn te bewerkstelligen voor het gebruik van hoogwaardige producten uit dierlijke mest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer