Drone helpt boer optimaal te bekalken en bemesten

Melkveehouder Rudi Hooch Antink in het Drentse Koekange deed dit jaar mee aan een project met de Veris-bodemscan en de eBee, een drone. De eerste laat de mineralentoestand van de bodem zien; de tweede de verschillen in opbrengst van het gewas. Pleksgewijs op maat bekalken of bemesten is van belang bij lagere bemestingsnormen. 'Dit is de toekomst.'

Drone+helpt+boer+optimaal+te+bekalken+en+bemesten
© Weima

Hooch Antink raakte bij het project rond de Veris-bodemscan en de eBee betrokken via gebiedscoöperatie De Wolden. Daarnaast nemen ook Agrifirm en leerlingen van AOC Terra aan het project deel. Vijf melkveehouders doen mee aan de proef, waar subsidie een deel van de kosten dekt.

Hooch Antink streeft naar optimalisatie van de bemesting. 'Hoe kun je het beter doen? In de toekomst moet je hiermee verder.' De melkveehouder kwam begin jaren negentig vanuit de Achterhoek op het Drentse bedrijf boeren. In 1938 werd het heidegebied ten oosten van Koekange ontgonnen. Wel goede grond, maar deze moet wel goed worden bemest, gaf de begeleidende makelaar/adviseur destijds aan.

Aangescherpt

Hooch Antink is inmiddels ruim twintig jaar verder. In die tijd zijn de bemestingsnormen flink aangescherpt. De lagere hoeveelheden vragen om een nauwkeuriger bemesting. 'De bemesting op deze grond maakt het verschil. De grond wordt langzaam schraler. De heide komt weer spontaan naar boven onder de afrastering.'

Desondanks heeft het klapzand toch nog organischestofpercentages variërend van circa 4 tot 10 procent, zo bleek uit de eerste metingen met de Veris-scan. De bodemscan meet het proefperceel van ruim 3 hectare op vakken van 10 bij 10 meter. Daarnaast wordt ook de pH gemeten met als doel om het perceel plaatsspecifiek te kunnen bekalken.

De eBee, een drone, brengt de verschillen in gewasstand in beeld. Daarna kan de oorzaak van die verschillen worden onderzocht, om die vervolgens aan te kunnen pakken.

Grashoogtemeter

De eBee is gedemonstreerd bij Hooch Antink, maar met het vliegtuigje is nog geen variatie in opbrengst bepaald. 'De leerlingen van het AOC hebben de opbrengst van het gras gemeten met een grashoogtemeter', vertelt de melkveehouder. Volgens zijn begeleider Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoerteelt van Agrifirm, zijn de opbrengsten hiervan eind november bekend.

De Veris-scan meet de organischestofgehalten en de pH van de bodem. 'Een pH van 4 levert een kwart minder mais', zegt Hooch Antink. 'En bij een zuurgraad van 6 is de opbrengst 7 procent lager. Bij een pH van 5,5 is de opbrengst optimaal.' Deze opbrengstwaarden gelden op zandgrond met minder dan 5 procent droge stof. 'De pH en het organischestofgehalte zijn van groot belang voor de opbrengst van het gewas.'

Volgens Tjoonk is de opbrengst afhankelijk van de zuurgraad. Bij een pH van 4 en een organischestofgehalte van 3 procent is het opbrengstverlies 25 procent, vult hij aan. 'In de praktijk kom ik op de percelen pH-waarden tegen tussen de 4,2 en 6. De Veris-scan en eBee zijn nog in ontwikkeling om te kijken hoe het toepasbaar is in de melkveehouderij. En om te bekijken wat het oplevert.'

Drainage

Hooch Antink deed tot nu toe een onderhoudsbekalking, zonder dat hij de gegevens van de pH al meenam. Dit jaar geldt als een referentiejaar. Vanaf volgend jaar wil hij de (opbrengst)gegevens gaan gebruiken bij het specifiek bekalken. De bekalking wil hij over twee tot drie jaar verdelen. Volgens Tjoonk heeft de melkveehouder de pH van het perceel goed op orde en hoeft hij niet pleksgewijs te bekalken.

Een hoek van het perceel heeft een storende laag in de bodem en bevat ook veen en leem. Omdat het te nat is, heeft de melkveehouder het natte stuk van 1 hectare gedraineerd op een diepte van 70 centimeter. 'We willen kijken wat volgend jaar de opbrengst is.'

Investeren

Het op maat kunnen bemesten aan de hand van de gegevens van de Veris-scan en eBee is vooralsnog toekomstmuziek voor de melkveehouder. Loonwerkers moeten hierin nog investeren. 'Als ze dit doen, moeten ze er wel voldoende werk voor hebben', licht Hooch Antink toe.

Mogelijk gaat de werktuigenvereniging uit de omgeving een kunstmeststrooier die specifiek kan bemesten, aanschaffen. De loonwerker met de Veris-scan, die dit jaar werd gebruikt, komt uit Nieuwehorne in Friesland. De loonwerker die plaatsspecifiek kalk kan strooien komt van de Hondsrug, het oosten van Drenthe.

Hooch Antink, die 125 koeien melkt op in totaal 73 hectare en in het verleden deelnam aan project Praktijkcijfers, zou ook graag toe willen naar een bedrijfsspecifieke evenwichtsbemesting, naar behoefte van de grond. 'Maar de overheid staat dit nog niet toe.'

Of het systeem rendabel kan worden, doordat er een meeropbrengst is, kan Hooch Antink niet zeggen. 'Je doet daarnaast ook kennis op. Over vijftien jaar krijgt de loonwerker een stickie met de gegevens van het perceel en gaat hij aan de hand daarvan bemesten. Dat gaat zeker komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer