Weer uitstel biomineralenfabriek

De vergunningverlening van een biomineralenfabriek in Roosendaal is voor de tweede keer niet doorgegaan dankzij een motie in de gemeenteraad. Niet alleen de initiatiefnemer spreekt er zijn verbazing over uit, burgemeester Niederer noemt de opdracht zelfs 'een onrechtmatige daad'.

Weer+uitstel+biomineralenfabriek
© Twan Wiermans

Met verbazing vernam Lodewijk Burghout, directeur van Biomineralen, dinsdag dat het college van burgemeester en wethouders geen besluit heeft genomen over de vergunningaanvraag voor de bouw van een biomineralenfabriek in Roosendaal. Onderliggende reden is een motie van de gemeenteraad. Een meerderheid heeft in een speciaal ingelaste gemeenteraadsvergadering opdracht gegeven om de bouwvergunning te weigeren. Tegelijkertijd stemde de raad in met een onderzoek naar de gelopen procedure voor het verlenen van die vergunning.

Herhaling

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Vorig jaar juni dwong de gemeenteraad de uitvoering van een milieueffectrapportage af. Dit rapport wees uit dat de komst van de mestverwerkingsfabriek geen gevolgen heeft voor de gezondheid van omwonenden.
Om omwonenden tegemoet te komen stemde Biomineralen eveneens in met een gezondheidsonderzoek, uitgevoerd door de GGD. Ook de uitkomst hiervan stond de bouw niet in de weg. Een nieuw onderzoek door Milieudienst Rijnmond (DCMR) gaat naar verwachting nog eens drie maanden duren. De uiterlijke deadline van 21 februari waarop het college een besluit had moeten nemen over de vergunningaanvraag, is hiermee niet gehaald.

Verantwoordelijkheid

Burghout vertrouwt erop dat de vergunning er hoe dan ook komt. Wel betreurt hij de gang van zaken en noemt hij het zeer vervelend dat de bouw alweer is uitgesteld. Dat heeft het bedrijf ook uiteengezet in een brief aan het college. 'Daarin hebben we vriendelijk doch dringend verzocht een besluit te nemen. We hebben het college gewezen op de ontstane schade en onze rechten.' ZLTO is als belangenbehartiger en investeerder nauw betrokken bij de totstandkoming van de biomineralenfabriek. 'Nederland kent een mestverwerkingsplicht', legt bestuurslid Jan Roefs uit. 'De locatie naast afvalenergiecentrale Suez is een uitermate geschikte locatie. De restwarmte die vrijkomt wordt bovendien gebruikt voor de productie van biomineralenkorrels.' Roefs roept het college op haar verantwoordelijkheid te nemen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer