Aviko%2Dpool%3A+6+euro+per+100+kilo
Nieuws
© Marcel Bekken

Aviko-pool: 6 euro per 100 kilo

De Aardappeltelerscommissie van Aviko Potato realiseerde voor fritesaardappelen van oogst 2014 een poolprijs van 6 euro per 100 kilo voor de pool zonder voorverkoop met onder meer Innovator en Agria.

De poolprijs voor rassen als Fontane, Bintje en Challenger ook zonder voorverkoop komt op 5,75 euro per 100 kilo. De poolprijzen met voorverkoop zijn in beide pools zo'n 0,60 euro per 100 kilo lager. De prijzen zijn op basis van levering in week 13.

Dramatisch jaar

Aviko Potato vindt dat de poolcommissie met telers in een dramatisch aardappeljaar goed zijn werk heeft gedaan. De gerealiseerde poolprijzen liggen duidelijk boven de gemiddelde beursnoteringen, meldt het handelshuis in een persbericht.

Volgens Aviko Potato is het met name in de pools zonder voorverkoop gelukt om een deel van het aanbodvolume door te schuiven naar het eind van de markt. Deze pools hebben daarom nog kunnen profiteren van de late opleving van de aardappelmarkt.

Minder poolafzet

Vooruitkijkend op de afzet van de aardappelen van het huidige groeiseizoen constateert Aviko Potato dat er meer belangstelling is voor vaste prijscontracten. Het betekent dat er geleidelijk minder belangstelling komt voor poolafzet.

Ook signaleert de inkooporganisatie een groeiende interesse voor het telen van betere kwaliteiten voor hogere uitbetalingsprijzen. Dat biedt volgens Aviko Potato groeikansen voor aardappelrassen als Innovator en Agria.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer