Hogere+bloemenprijs+stuwt+omzet+FloraHolland
Nieuws
© FloraHolland

Hogere bloemenprijs stuwt omzet FloraHolland

De omzet van Royal FloraHolland is in periode 12, van begin november tot 1 december, met ruim 5 procent toegenomen.

De stijging was vooral te danken aan minder aanvoer van kleinbloemige rozen uit Afrika. 'Hierdoor ontstond vraag naar andere snijbloemen wat de prijsvorming goed deed', aldus een woordvoerder van de bloemenveiling.

De snijbloemen zorgden in de afgelopen periode voor de grootse groei, blijkt uit de cijfers van FloraHolland. De omzet van deze productgroep nam met bijna 10 procent toe. De aanvoer bleef op hetzelfde niveau als een jaar geleden, waardoor het gemiddelde prijsniveau met 10 procent klom.

Telers voerden fors minder rozen en gerbera's aan. Bij deze twee bloemsoorten steeg het gemiddelde prijsniveau meer dan 10 procent. De prijsvorming bij lelie bleef daarentegen sterk achter bij vorig jaar. Minder vraag uit Engeland lag hieraan ten grondslag.

Moeilijke periode orchideeën

Bij de kamerplanten daalde de verkoop met 1 procent. 'De orchideeën maken een moeilijke periode door. Bij Phalaenopsis nam de aanvoer met 4 procent toe. De gemiddelde prijs kelderde met 14 procent; een opmerkelijke daling die nog niet vaak is voorgekomen bij dit product', stelt de FloraHolland-woordvoerder. De consument heeft minder belangstelling voor orchideeën, zo blijkt uit de statistieken.

De aanvoer van tuinplanten nam met 7 procent toe. De gemiddelde prijs daalde met 2 procent waardoor de omzetstijging op 5 procent uitkwam. Hier is de helleborus de belangrijkste productgroep van dit moment

Klok en direct

In de afgelopen periode stabiliseerde de afzetverhouding tussen klok en directe stromen. Er was een lichte daling van het aandeel producten dat via bemiddeling wordt afgezet. Bij de snijbloemen is dit 0,1 procent en bij de kamerplanten 0,5 procent.

Alleen de afzet van tuinplanten vertoonde groei bij bemiddeling: volgens de statistieken met 1,8 procent. Volgens FloraHolland komt dit doordat tuinplanten nog een relatief klein aandeel hebben in de directe afzet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
Meer weer