Verzet+tegen+kloktarief+FloraHolland
Nieuws
© FloraHolland

Verzet tegen kloktarief FloraHolland

Een groep kloktelers is in het geweer gekomen tegen de nieuwe tariefplannen voor 2018 van bloemenveiling Royal FloraHolland.

Grote connectkwekers kunnen straks flink goedkoper hun handel vermarkten, terwijl de trouwe klokaanvoerder fors meer gaat betalen, zegt teler Aad Duin uit Heemskerk, een van de vijf kwekers die heeft opgeroepen om tegen de kloktariefverhoging te stemmen tijdens de algemene ledenvergadering van FloraHolland op 7 december.

'Op de regiobijeenkomsten werd gesteld dat de hoogste verhoging gemiddeld op 8 procent zou uitkomen, maar in de praktijk blijkt dat veel klokaanvoerders 14 procent meer gaan betalen', aldus de woordvoerder van de groep.

Vooraanstaande positie

De groep, die contact heeft gezocht met de actiegroep Behoud de Plantenklok, begrijpt het dat kloktelers meer gaan betalen, maar daar moeten maatregelen tegenover staan waardoor de klok wordt versterkt. 'Geef trouwe klokaanvoerders een vooraanstaandere veilpositie, zodat wij ruimte krijgen om de klok te versterken', stelt de groep.

Volgens Duin heeft uiteindelijk de hele keten baat bij een sterke klok. 'Nu wordt er enkel gekeken naar het betalen van de rekening.'

In het tariefvoorstel voor 2018 wordt de karheffing bij de klok 10,20 euro. Bij directe verkoop is die heffing 2,65 euro. De verkooptoeslag bij de klok komt op 1,2 procent te liggen en bij klokvoorverkoop op 1,4 procent. Bij bemiddeling wordt geen verkooptoeslag betaald.

Ledensessies

De nieuwe tarieven zijn tot stand gekomen nadat ze zijn besproken in ledensessies van FloraHolland. 'Daarbij zijn het kostenmaker-is-kostendragerprincipe en het behoud van de klok voor de coöperatie leidraad geweest', zegt een woordvoerder van FloraHolland.

Grote leden, die veelal via bemiddeling verkopen, hebben laten weten dat zij minder willen afdragen en er niet zijn om de klok te financieren. 'Raak je deze telers kwijt, dan verdwijnt ook een belangrijke pijler onder de coöperatie', legt de woordvoerder uit, 'en de klok is nu eenmaal duurder.'

Pijn

Zo'n 150 kwekers krijgen te maken met een tariefverhoging van 8 procent. De pijn zit vooral bij aanvoerders van producten met een groot volume en een lage waarde. 'Die pijn hebben we al proberen weg te nemen door de klokkarheffing naar beneden bij te stellen.'

De woordvoerder wijst er ook op dat de telers die nu de oproep doen om tegen de tariefverhoging te stemmen, niet aanwezig waren bij de ledensessies waarin de tarieven zijn bepaald. Ledensessies over versterking van de klok staan volgens hem ook op de rol.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer