'In Flevoland is meer weidegang mogelijk'

'Wie melkveehouder wil blijven in Nederland zal, op welke manier dan ook, een bijdrage moeten leveren aan weidegang.' Dat stelt Bert Philipsen, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research.

%27In+Flevoland+is+meer+weidegang+mogelijk%27
© Ida Hylkema

Philipsen maakt zich voor de lange termijn zorgen over het bestaansrecht van boeren die hun koeien niet weiden. 'Voor een volhoudbare melkveehouderij zal er altijd voldoende koppeling moeten blijven tussen het houden van melkvee en weidegang. Anders word je erg kwetsbaar.'

Vooral melkveehouders in Flevolandse zijn kwetsbaar, constateert de onderzoeker. Volgens het CBS weidt daar slechts 38 procent van melkveehouders, tegenover 76,5 procent in heel Nederland.

'Melkveehouders hebben een collectieve verantwoordelijkheid. Iedereen kan een bijdrage leveren aan zichtbaar draagvlak: die koe in de wei. Hou je de koe op stal, dan is die zichtbaarheid weg', de onderzoeker.

Altijd minder

Philipsen begrijpt wel dat het percentage weiders in Flevoland altijd lager zal blijven. De trapgevoelige graszode en het uitruilen van grond met akkerbouwers staat weiden in de weg en dat blijft ook gelden.

'Dat is ook logisch. Maar er is voor Flevolandse melkveehouders op gebied van weidegang meer mogelijk dan je nu ziet. Je kunt de collectieve verantwoordelijkheid niet volledig naast je neerleggen. Wil je in de toekomst boer blijven en een stevige basis onder je bedrijf creëren, dan moet iedereen de uitdaging aangaan', vindt de onderzoeker.

'Hier ligt ook een belangrijke taak voor adviseurs. Ze dienen verder te kijken dan alleen vandaag en morgen en moeten zich met de boer meer focussen op de middellange termijn', zegt Philipsen.

Weidepremie

'Vanwege de bijzondere omstandigheden in Flevoland mag er ook wat tegenover staan', zegt Agnes van den Pol, lector Beweiding bij Aeres Hogeschool Dronten en onderzoeker bij Wageningen Livestock Research. 'Een verhoging van de weidepremie heeft dus zeker effect. Maar ook al is die 10 cent per 100 liter melk, daarmee optimaliseer je het weiden nog niet.

'Stimulering van vakmanschap is ook belangrijk, denk aan studiegroepen met weidecoaches. Daarom besteden we in het onderwijs in Dronten veel aandacht aan weiden', beargumenteert Pol. Ook de Flevolandse boer kan geld verdienen met weiden, stelt de lector beweiding. 'Kies een systeem waar je echt achter staat en pas dit consequent toe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer