Meer+melkveehouders+sturen+koe+de+wei+in
Nieuws
© DIRK HOL

Meer melkveehouders sturen koe de wei in

Ruim driekwart van de melkveehouders stuurde in 2016 de koeien de wei in. Dat is iets meer dan in 2015. Het aandeel melkkoeien dat buiten graast, veranderde niet en bleef steken op 65 procent.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het percentage melkveehouders dat aan weidegang doet is met 0,9 procent gestegen naar 76,5 procent. Het aandeel melkkoeien in de wei bleef met 65 procent gelijk.

Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland is blij met de CBS cijfers: 'Ze bevestigen wat we in de praktijk terugzien en dat de stimulerende maatregelen werken. Mijn complimenten aan de melkveehouders die inspanningen hebben geleverd. Laten we deze koers gezamenlijk doorzetten.'

Grotere bedrijven

Ondanks het feit dat het bij toenemende bedrijfsgrootte lastiger blijkt om weidegang in te passen in de bedrijfsvoering heeft een groter percentage van de melkveehouders met 100 dieren of meer de melkkoeien de wei in gestuurd.

In 2016 had 64 procent van deze grotere melkveehouders de melkkoeien geheel of gedeeltelijk in de wei lopen, een jaar eerder was dat nog 61 procent. De lichte toename van het aandeel melkveehouderijen met weidegang van melkkoeien leidde echter niet tot een groter aandeel melkvee in de wei. Dat bleef de laatste twee jaar gelijk.

Minder grasland

Zowel in 2016 als het jaar daarvoor liep 65 procent van de melkkoeien een deel van het jaar in de wei. In 2014 was dat 69 procent, tien jaar geleden 80 procent. In Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Flevoland staan de koeien vaker dan elders het hele jaar op stal. Dit komt omdat hier gemiddeld genomen grotere bedrijven zijn of omdat bedrijven minder grasland per melkkoe hebben.

In Flevoland speelt wellicht ook mee dat boeren een deel van hun land verhuren voor de teelt van bollen. Dan is er minder grasland beschikbaar.

Meeste weidegang in Holland

In alle provincies, behalve in Groningen en Limburg, is het percentage melkveebedrijven dat weidegang toepast iets toegenomen. In Flevoland, waar het kleinste deel van de melkveebedrijven weidegang toepast, steeg het percentage bedrijven met weidegang van 34 naar 38 procent.

De kans dat een veehouder zijn koeien laat grazen is het grootst in Noord- en Zuid-Holland. Daar loopt maar liefst 90 procent van de koeien buiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer