De+Marke+benut+herfstgras+met+zomerstalvoedering
Nieuws
© De marke

De Marke benut herfstgras met zomerstalvoedering

Op KTC De Marke gaan de koeien vanaf half augustus, begin september naar binnen. Ze krijgen dan vers gras via zomerstalvoedering.

Dit is een bewuste keuze om de nitraatuitspoeling te beperken. Dit leidt niet alleen tot minder nitraatuitspoeling, maar ook tot een betere benutting van het herfstgras.

'Dit doen we zo al jaren', zegt Zwier van der Vegte, bedrijfsleider op De Marke op de site van Verantwoorde Veehouderij. Vanaf eind maart hebben de koeien al meer dan 1.000 uur weidegang gehad.

Uitspoeling

Binnen krijgen ze vers gras gevoerd op stal. 'De keuze om de dieren vroeg op te stallen is ontstaan om de uitspoeling van nitraat in de herfst zoveel mogelijk te voorkomen', legt Van der Vegte uit. De stikstof uit de urine en mest worden in het najaar, met name op zandgrond niet goed benut, wat leidt tot uitspoeling van nitraat.

Het gras bevat nog veel eiwit en levert op De Marke een besparing op in de aankoop van soja. De koeien nemen dagelijks zo'n 5 kilogram droge stof uit vers gras op. De melkproductie is constant met goede gehalten. Van der Vegte: 'Het eiwitgehalte ligt nu zelfs boven 3,7 procent.'

Alternatief

De kost wel extra tijd en inspanning. Hier staat wel een betere benutting van herfstgras tegenover. Ondertussen hebben veel veehouders al hun kuilplaten vol, maar nog veel gras in de percelen staan. Ze weten vaak niet goed wat ze met het laatste gras moeten doen. Zomerstalvoeren kan dan een goed alternatief zijn. 'Op De Marke hebben we wel het voordeel dat we op droge zandgrond zitten en bijna altijd kunnen rijden. Het is namelijk wel belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt en geen structuurschade aanricht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer