LTO sleept NVWA voor de rechter vanwege fipronil

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit handelde in de crisis rond fipronil nalatig en onzorgvuldig. Dat resulteerde in een enorme schade en die moet worden vergoed, stelt LTO Nederland met een aantal pluimveehouders in een dagvaarding tegen de NVWA.

'De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld,' zegt Roeland de Mol van BarentsKrans advocaten en notarissen. 'Zo was de NVWA op de hoogte van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar zij heeft de sector niet eens de kans gegeven zich daartegen te wapenen. Dat kan niet.'

Onrechtmatig handelen

De NVWA handelde volgens LTO onder meer onrechtmatig door in november 2016 geen of onvoldoende actie te ondernemen naar aanleiding van concrete meldingen over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen door ChickFriend.
Veel stallen van pluimveehouders zijn juist na november 2016 nog door ChickFriend behandeld, terwijl deze ondernemers niet wisten of konden weten dat er fipronil door het gebruikte middel was gemengd.

Niet uit te leggen

De NVWA wist wel van het gebruik van fipronil door ChickFriend en heeft daar onvoldoende mee gedaan. Zo informeerde de NVWA de sector hier niet over en gaf het dus niet de kans om hier zelf in hun bestaande kwaliteitssystemen op te controleren.

'Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen,' reageert voorzitter Eric Hubers van vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP. 'Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties waar desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers en het imago van een product en van een totale sector aan gekoppeld zijn.'

Onnodige paniek

De uitspraken van de NVWA in Nieuwsuur op 1 augustus 2017, waarin de plaatsvervangend inspecteur-generaal aanraadde om geen eieren te eten, heeft de schade nog eens extra vergroot. Zijn uitlating verhoudt zich volgens LTO niet met de publiekswaarschuwing die een dag eerder was gepubliceerd, is compleet uit verhouding tot de feitelijke situatie en risico's en wekte de indruk dat er meer risico's speelden.

'Deze paniek, onrust, onduidelijkheid en schade aan de totale sector hadden niet mogen gebeuren,' aldus Hubers. Hij benadrukt dat het voor LTO niet gebruikelijk is om te dagvaarden. Maar dit is zo groot.'

Vergoeden

De organisatie vraagt de rechter onder meer om uit te spreken dat de Staat der Nederlanden, veantwoordelijk voor de NVWA, onrechtmatig heeft gehandeld jegens Nederlandse pluimveehouders door niet tijdig op te treden tegen ChickFriend. Daarbij zou de rechter de Staat moeten veroordelen tot het vergoeden van de schade die de pluimveehouders hebben geleden.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) deelt deze meningen en participeert daarom in deze rechtsgang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer