Actie 'Kippenvel' voor getroffen pluimveehouders gaat niet door

De Barneveldse actie Kippenvel, waarmee geld ingezameld zou worden voor de door de fipronilcrisis getroffen pluimveehouders, gaat niet door. De belastingdienst verleent de organisatie geen ANBI-status. Die was nodig, omdat er anders teveel van het ingezamelde geld naar de belasting gaat.

Actie+%27Kippenvel%27+voor+getroffen+pluimveehouders+gaat+niet+door
© Alex J.de Haan

Bedoeling van de actie was om geld in te zamelen voor de pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronilcrisis. Er waren al veel financiële toezeggingen gedaan.

Zaterdag 25 november zou de aftrap in Barneveld zijn. Daar zou een glazen constructie komen met daarin een kunststof ei met een brievenbus voor donaties. Daaromheen zouden diverse activiteiten en optredens plaatsvinden.

ANBI-status

Om een inzamelingsactie voor een goed doel te organiseren moet voor de belastingdienst een zogeheten ANBI-status worden toegekend. Is die status er niet, dan moet er over het ingezamelde bedrag belasting betaald worden.

Maar de belastingdienst heeft de status dus niet verleend.

Organisator Jaap van der Veer, en met hem alle mensen rondom de stichting, zijn enorm teleurgesteld. 'We hebben heel erg ons best gedaan maar de belastingdienst stelt dat met dit initiatief niet een algemeen belang wordt gediend, maar het particuliere belang van pluimveehouders. En dat mag niet.'

Definitief

De actie zou natuurlijk ook door kunnen gaan zonder dat de stichting een ANBI-status heeft maar dan moet er belasting over het in gezamelde geld worden betaald. 'Dan praat je over 30 tot 40 procent belasting', zegt Van der Veer. 'Dat is voor ons geen optie.'

Daarom gaat de actie definitief niet door. Wel bekijkt Stichting Kippenvel nog hoe ze op een andere manier iets kan betekenen voor de pluimveehouders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer